Megbukott a fájlcserélőket büntető törvény


The Godson

A francia médiacégek Sarkozy elnök által támogatott, igen hosszú ideje tartó kampánya szinte biztosra ment – legalábbis a mai napig úgy tűnt. A tervezett törvényi szigorítás lényege az, hogy Franciaországban a visszaeső illegális letöltőket és fájlmegosztókat azzal is büntethessék, hogy a második figyelmeztetés után bizonyos időre lekapcsolják a felhasználót az internetről.

Minden esély megvolt arra, hogy ezt a törvénymódosítást elfogadják – mind a szenátus, mind pedig az alsóház többsége támogatta –, ám nem kis meglepetésre a mai nemzetgyűlési szavazáson a javaslat megbukott: a szinte üres parlamentben 21–15 arányban leszavazták, s ez azt jelenti, hogy a jelen lévő képviselők többsége (577-en vannak egyébként) egyrészt a Franciaországban nyilvánvalóan népszerűtlen terv miatt, másrészt az Európai Bizottság többszöri helytelenítése okán végül is, akár korábbi helyeslése ellenére, nemet mondott a drasztikus szabályozásra.

Az első reakciók vegyesek. Jeremie Zimmermann, az internetezők jogait képviselő La Quadrature du Net igazgatója a polgárok és a polgárjogok győzelmeként értékelte a döntést a testületekkel, cégekkel szemben, míg Christine Albanel, a francia kulturális miniszter keserűen nyilatkozott: Sarkozy elnök, illetve saját maga személyes kudarcának ítélte a szavazás végeredményét.

A most kútba esett tervezet szerint egy később létrehozandó ügynökség a kiadói szakma panaszaira reagálva kötelezhette volna a szolgáltatókat, hogy a „három dobásod van"  elv követelményeinek megfelelően végső esetben akár időlegesen meg is vonják a felhasználók internet-hozzáférését.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ez még nem jelenti véglegesen azt, hogy nem kerül sor az eddigieknél szigorúbb szabályok bevezetésére, mivel az elnöki irodából már jelezték, hogy néhány héten belül újra beterjesztik a javaslat átdolgozott változatát, s meglehet, apró változtatásokkal már sikerül átverni a törvényhozáson.

Azóta történt

Előzmények