A francia parlament elfogadta a fájlcserélők elleni törvényjavaslatot


Nicolas Sarkozy feleségének, Carla Bruninak
tavaly jelent meg harmadik albuma

Hiába jelentette ki az Európai Bizottság többször is (legutóbb a múlt héten), hogy nem ért egyet a fájlcserélők internetkapcsolatának megszüntetésével, a francia parlament tegnap jóváhagyta azt a javaslatot, mely kétszeri figyelmeztetés után ezt lehetővé tenné. A szocialista képviselők az intézkedés ellen szavaztak, de a kormányzó konzervatív többség elfogadta a módosítást. A tervezet most a nemzetgyűlés elé kerül, s ott cikkelyenként szavaznak majd róla.

A kalózkodásért a jelenlegi szabályok szerint is komoly büntetés jár: maximum három évig terjedő börtön, illetve akár 300 ezer euró kártérítés megfizetése, s ezeket váltaná fel a második figyelmeztetés után az internetkapcsolat megszakítása akár egy évre. A javaslatot támogatók azzal érvelnek, hogy a szigorú szankciók visszaszoríthatják az illegális tartalommegosztást, s újra a legális vásárlás felé terelik a fogyasztókat. Ugyanakkor Christine Albanel kulturális miniszter elismerte, hogy ez az új törvény, ha hatályba is lép, nagy valószínűséggel nem fogja megszüntetni a tömeges kalózkodást, de fő célja nem is ez, hanem az, hogy átformálja az internetezők szemléletét, s a kulturális értékeket védje.

A végrehajtás jövőbeni feltételei már adottak, mivel most áll bevezetés alatt egy olyan új nemzeti felügyeleti program, melynek keretében a szolgáltatóknak kötelező tárolni felhasználók online tevékenységét, s ha a jogtulajdonosok kérik, akkor elkezdődik a „három dobásod van" eljárása: először figyelmeztető e-mailt küldenek, másodszorra egy hivatalos levelet, s ha még mindig folytatódik a fájlcsere, akkor 3–12 hónapra megvonják az internethasználat jogát. Az online tevékenységek monitorozását egy ügynökség végezné majd.

A jogvédő szervezetek (s a javaslatot aláírásával támogató 10 ezer előadó és szórakoztatóipari munkás) természetesen elégedettek (szerintük napi 7,5 millió euró a kalózkodásból származó veszteség Franciaországban), a fogyasztóvédők annál kevésbé. Az UFC-Que Choisir keményen támadja „a jogi szörnyszülött javaslatot", mivel nonszensznek tartják például azt, hogy a megvádolt fogyasztóknak adott esetben nincs lehetőségük ártatlanságuk bizonyítására. Egy másik ernyőszervezet, mely 180 high-tech és online vállalkozást fog össze, szintén a törvénytervezet elvetését követeli, s arra kérik a kormányt, hogy a kalózkodás problémájának megoldását hagyják meg az ipari szereplőknek.

Bár hasonló törekvések igen sok országban megjelentek, a netkapcsolat megszüntetésének lehetőségét eddig egyedül Új-Zélandon cikkelyezték be.

Azóta történt

Előzmények