Az EU újra beintett Sarkozynek: nem engedik lekapcsolni a fájlcserélőket

 


Az Európai Parlament (EP) egy éven belül harmadszor mondott nemet arra a törekvésre, melyet több állam, de leginkább Franciaország – ahol épp most zajlik a törvényjavaslat vitája – támogat: vagyis arra, hogy az internetes kalózkodást az úgynevezett „három dobásod van" szemlélet jegyében szabályozzák, s az ismétlődő jogsértéseket a felhasználók internetkapcsolatának megszakításával szankcionálják - tudósít a fájlcsere pártján álló TorrentFreak.

Az európai testület nyilatkozatának alapja, hogy Sztavrosz Lambrinidisz európai parlamenti képviselő nyújtott be egy jelentés a testületnek, melyben a szabadságjogok fenntartása mellett tett hitet, s ezt a szöveget az EP elsöprő többséggel (481-25-21) el is fogadta, s ezzel egyúttal elutasította a szigorú büntetésre irányuló francia javaslatot: „Miközben felvállalt feladatunk, hogy biztosítanunk kell közösségeinknek az interneten a lehető legnagyobb biztonságot, ügyelnünk kell arra is, hogy korlátok között tartsuk a felhasználók felügyeletét és megfigyelését, mivel ez veszélyezteti szabadságunkat, különösképp olyan ügyekben, ahol döntő az arányosság, a hatékonyság és a visszatartó erő elve" – utalt vissza a képviselő egy korábbi állásfoglalásra. A riport később nyíltan is hangoztatja, hogy „kormányzatok vagy magáncégek nem tagadhatják meg az internet-hozzáférést", mivel ez a 21. században minden európai polgár alapvető jogának számít.

Az Európai Unió képviselői – mint a fentiekből is kiderül egyébként – évek óta következetesen igyekeznek egyensúlyt találni ebben a roppant fontos kérdésben: egyrészt messzemenőleg védik a tulajdonjogot (így a szellemit is), ugyanakkor a személyes szabadság, illetve az információkhoz jutás alkotmányosnak tekintett jogáért is kiállnak, s eddig minden egyes alkalommal a túlzottan szigorú követelések ellen foglaltak állást.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni – sőt! –, hogy az EP döntései irányelvek, nem kötelező érvényűek; az adott ügyben minden tagország joga, hogy a saját belátása szerint szabályozza a fájlcserélők büntetését.

Azóta történt

Előzmények