Nem menekülnek a fájlcserélők

Ismét a francia nemzetgyűlés elé került a bejelentése óta viták kereszttüzében álló és április elején nagy meglepetésre leszavazott fájlcseretörvény, amely az internetkapcsolat felfüggesztésével büntetné az internetről jogvédett tartalmakat letöltő vagy ilyeneket megosztó felhasználókat. A Nicolas Sarkozy elnök által támogatott tervezetet most módosított formában terjesztették be a parlamentnek.

„Az internet nem vonhatja ki magát a törvények hatálya alól” – érvelt a tegnapi ülésnapon a javaslat mellett Christine Albanel, a kulturális és távközlési tárca vezetője, akinek szavait a szocialista ellenzék soraiból hangos hurrogás és füttyszó kísérte. A miniszter asszony azt is kiemelte, hogy a „művészek és a szórakoztatóipar egyértelműen a mi oldalunkon áll”. Kétségtelen – mutat rá az AFP tudósítása –, hogy Johnny Hallydaytől Catherine Deneuve-ig több mint tízezer francia filmes és zenész írta alá a törvénytervezetet támogató petíciót, és 60 művész a múlt héten Sarkozyvel is eszmét cserélt az ügyben.

A „három dobásod van” elvet képviselő javaslat egy ügynökség létrehozásáról rendelkezik, amely a kiadók panaszai alapján először e-mailben, majd postai levélben figyelmeztetné a jogvédett tartalmakat interneten csereberélőket, és ha e felszólítások hatástalannak bizonyulnak, végső megoldásként hónapokra lekapcsolná őket az internetről. Az eredeti tervezet szerint a lekapcsolt előfizetőknek a büntetés idején is tovább kellene fizetniük az internetszámlát.

Sarkozy most azt mondta, hogy harcolni fog a „művészek, producerek és távközlési vállalatok közti megegyezés eredményeként” született törvény elfogadásáért. A nemzetgyűlés hétfőn tűzi újra napirendre a módosított javaslat tárgyalását, majd kedden szavaz róla ismét.

Azóta történt

Előzmények