Már George R.R. Martin is az OpenAI-t pereli a ChatGPT miatt

Egyre több híres amerikai író pereli be az OpenAI-t, most többek között John Grisham és George R.R. Martin is. Az EU-ban sem mindenki nézi jó szemmel a cég működését, lengyel vizsgálat indul a GDPR megsértése miatt.

Az utóbbi hetekben nyilvánvaló vált, hogy az írók és médiaóriások megelégelték, hogy az AI-cégek a tartalmaikat sokszor engedély nélkül használják az AI-modellek tréningezésére, majd a chatbotok gyakran a szerzők stílusában, esetleg műveiből konkrét részleteket felhasználva írnak szövegeket.

Míg egyesek együttműködési, licencelési megállapodásokat igyekeznek kötni az AI-óriásokkal, addig mások pert indítanak. Az amerikai írók inkább az utóbbit.

Egyre több amerikai író pereli az AI-cégeket, köztük az OpenAI-t. Most egy olyan csoport indított keresetet, amely többek között John Grisham, George R.R. Martin, Jonathan Franzen, George Saunders, Jodi Picoult, Michael Connelly, David Baldacci és Scott Turow képviseletét is biztosítja. Mind azzal vádolják a céget, hogy törvénytelenül tréningezték a ChatGPT-t, a munkájukat engedély nélkül felhasználva.

Az AI-szolgáltatókat persze nem csak írók és médiacégek, de forráskód-tulajdonosok vagy művészek is perelik. A Meta és a Stability AI és bőven kapott ilyen pert. A Microsoft és az Adobe eközben azzal próbálkoznak, hogy óvatosabb megközelítés mellett pénzügyi garanciát vállalnak az ügyfelek által generált tartalmakra, jogi téren.

Az OpenAI és a többiek azzal védekeznek, hogy a tréningezéshez az adatokat az internetről szedték össze, az amerikai szerzői jogi törvény szerint pedig ez tisztességes használatot jelent. A cég közölte, tiszteli a szerzők jogait, produktív egyeztetéseket folytat sokakkal. A mostani csoport (Authors Guild) szerint azonban a szerzőknek kell irányítani, mikor és hogyan használhatja az AI a munkájukat. A vád szerint ráadásul illegális online forrásokból szedik össze az AI-modellekhez a könyvek szövegeit. Még rosszabb, hogy ezek szövege benne marad az AI-modellek adatbázisában, így a ChatGPT-ben is, majd pontos összegzést ad a rendszer bármiről. Aggódnak amiatt is, hogy a szerzőket idővel egyszerűek lecserélnék a ChatGPT-hez hasonló rendszerekre, aztán mindent elárasztanak majd az olcsó, alacsony minőségű e-könyvek, megszemélyesítik a híres írókat, majd kiszorítják az emberi szerzőket.

Az EU-ban is vannak gondok

Természetesen az EU-ban is sok hasonló ügy van, Lengyelország most például vizsgálatot indít az OpenAI ellen, a GDPR vélt megsértése miatt.

Az AI-szabályozásokról tárgyaló Brando Benifei EP-képviselő pedig igyekszik arra ösztönözni az EU-s országokat, hogy kössenek kompromisszumot a nézeteltérésekben, hogy összeállhassanak az AI-törvények.

Azóta történt

Előzmények