Már magyarul is használható a Google Föld képfrissítés-követője

A Google Föld fejlesztői csapata idén indított egy új szolgáltatást, melynek a „Kövesd a Világod” (Follow Your World) nevet adták. E szolgáltatást most kiterjesztették, és tegnap óta az angol mellett újabb 43 nyelven, így magyarul is elérhető. Ha valaki feliratkozik rá, akkor a cég e-mailben értesíti, hogy az adott régióról új képek találhatóak meg a térképes alkalmazásokban.

E szolgáltatás azok számára kínál naprakész információkat, akik nyomon kívánják követni, hogy az őket érdeklő terület, földrajzi régió, város, utca stb. műholdképei mikor frissülnek. Mint jól ismert, a Google saját és vásárolt műholdképeket tölt fel adatbázisába, melyekre építve hozták létre egyrészt külön alkalmazásként a Google Földet, illetve ennek böngészős változatát, a Google Térkép műholdképes nézetét. A képek frissítése folyamatosan zajlik, általánosságban az mondható el, hogy körülbelül egy-két éves felvételek jelennek meg a programokban. Nagyjából négy-hat hónap elteltével jelennek meg új képek egy adott régióban, de ezt az ütemezést több szempont is befolyásolja. Ha például természeti katasztrófa, komoly politikai változás stb. történik valahol, akkor a Google az érdeklődést kihasználva gyorsabban frissít, így más régiókban kissé lassul a csere.

Google Follow

Állandó szempont, hogy a korábban rosszabb minőségben, kisebb felbontással, esetleg kedvezőtlen időjárási körülmények között készül képeket is folyamatosan cserélik. Azt azért hozzá kell tenni, hogy a minőségi cserének határt szab az, hogy a kormányzatok (pontosabban a hadseregek) biztonsági okokból korlátozzák az alkalmazható felbontást, ezért a Google Földben sosem fogunk olyan képeket találni, amin a padon ülő ember kezében elolvashatjuk az újságoldalt A Google Föld indulásakor az átlagos felbontás 30 méter/pixel volt, majd a folyamatos cserének köszönhetően ma ez 15 méter, de már jó ideje, különösen a Google saját műholdjának fellövése óta folyik a 2,5 méter/pixeles képek feltöltése, sőt van olyan terület, ahol 1 méteres felbontásúak a felvételek, de ennél részletesebb képeket már nemigen fognak elhelyezni. Ugyancsak a kormányzati kéréseknek, előírásoknak köszönhető, hogy kritikus létesítmények, háborús színterek képei csak elhomályosítva jelennek meg.

Azóta történt

Előzmények