Hardverrel kereskedtek az elfogott áfacsalók

A Vám- és Pénzügyőrség nyomozó szolgálata az APEH közreműködésével folytatott hosszas előkészítő munka után országos méretű, összehangolt akciót hajtott végre az elmúlt héten, melynek célja egy áfacsalásra szakosodott bűnözői csoport felszámolása volt. Az akcióban több mint 40 pénzügyőr hajtott végre házkutatást és egyéb helyszíni intézkedéseket egy egri székhelyű vállalkozás és a hozzá kapcsolódó gazdasági társaságok székhelyein, összesen 10 helyszínen, Budapesten, Pest, Heves és Csongrád megyékben – közölte a VPOP.

Magyarország, Szerbia, Románia… és egy amerikai offshore

A nyomozás során eddig feltárt bizonyítékok alapján megállapítható, hogy az egri vállalkozás 2005-2006. években a tényleges értéknél jóval magasabb összegről kiállított, fiktív számlák felhasználásával szerzett be számítástechnikai alkatrészeket Magyarországon. E számlák felhasználásával az alkatrészeket Szerbiába szállította román vállalkozások részére címezve. A kivitt termékek után áfa-visszaigénylést nyújtottak be.

A felhasznált román cégek az árut vámszabadterületre tárolták be – így elkerülték a szerb vám- és adófizetést –, majd a számítástechnikai alkatrészeket továbbértékesítették egy amerikai bejegyzésű off-shore cégnek, amely az árut visszaszállította egy szegedi közvámraktárba. Hogy a vámhatóságnak ne tűnjön fel az áru azonossága, a vámokmányokban változtattak a rakomány mennyiségén, illetve másik kamionnal szállították azt. Az amerikai cég az árut szinte azonnal Romániába szállította, és ott értékesítette.

5 milliárd már eltűnt, de 30 milliót még találtak a kasszában

Az APEH Észak Magyarországi Regionális Igazgatósága, valamint a Vám- és Pénzügyőrség az egri vállalkozás 2003-2006 években folytatott tevékenységének vizsgálata alapján megállapította, hogy a társaság összesen valamivel több mint 8 milliárd forint áfát igényelt vissza. Az eddigi bizonyítékok alapján ebből az összegből legalább 5 milliárd forintot jogosulatlanul csalt ki a költségvetésből.

A Vám- és Pénzügyőrség az egri vállalkozás 2003-2006. közötti ügyleteit, gazdálkodását és adózását tovább vizsgálja, de már a nyomozás jelenlegi szakaszában valószínűsíthető, hogy a költségvetésnek okozott kár még jelentősen növekedhet. Az elsődleges intézkedések során biztosítási intézkedésként mindössze közel 30 millió forint fizetőeszközt tudtak lefoglalni a hatóságok, illetve jelenleg még nagy erőkkel folyik az elkövetői kör még fellelhető vagyonainak feltárása.

A nyomozó hatóság előterjesztése alapján az Egri Városi Bíróság az egri vállalkozás két vezetőjét előzetes letartóztatásba helyezte, a vámkezeléseket irányító személlyel szemben pedig lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. Az egyik fiktív számlákat kibocsátó cég vezetője ellen elfogató parancs került kiadásra.

Azóta történt

Előzmények