Megszűnik az online boltok adóparadicsoma

2015-től az Európai Unióban távközlési vagy elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoknak az ügyfél országában kell megfizetnie az áfát – az erről szóló törvénymódosítás szövegét kedden fogadta el az uniós tagországok gazdasági és pénzügyminisztereit tömörítő Ecofin Tanács. A még tavaly decemberben kidolgozott reformot megerősítő döntést üdvözölte Kovács László adó- és vámügyi biztos, aki szerint az új áfaszabály egyenlő feltételeket teremt a közösség területén szolgáltató cégek számára. „Különösen igaz ez azokra a szolgáltatásokra, amelyeket távolból is lehet nyújtani, mert a jelenleg érvényben lévő szabályozás miatt az ilyen üzletben érdekelt vállalkozások alacsonyabb áfakulcsú országokban telepedtek meg. Emiatt a tagországok adóbevételtől estek el” – mondta Kovács.

A hatályos szabályok szerint a forgalmi adót a cégek ott fizetik be, ahol a székhelyük található. Ezt a lehetőséget kihasználva sok internetes vállalkozás alacsony áfakulcsú országokba költözött – a legtöbben, például a Skype, a Paypal vagy az Apple iTunes, Luxemburgba, ahol mindössze 15 százalékos adót kell fizetni. Nem véletlen, hogy a nagyhercegség évek óta ellenezte a szabályozás módosítását, és arra hivatkozott, hogy az körülbelül évi 200 millió euró adóbevételtől fosztaná meg.

A törvénymódosítás 2015 és 2018 között fokozatosan veszi el az áfát a vállalkozások gazdaországától, hogy aztán 2019. január 1-jétől már a teljes adó ahhoz az országhoz kerüljön, amelynek az ügyfél az állampolgára. Több más változtatás már 2010 januárjában hatályba lép, ennek fényében az internetes és távközlési szolgáltatások áfáját érintő újítás elnyújtott, lépcsős bevezetése egy Luxemburgnak tett gesztusnak tekinthető.

Azóta történt

Előzmények