Szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt razziáztak a Mistralnál

Hologramos matrica nélkül árul írható DVD-ket a Mistral Computerworld váci úti szaküzlete, ennek kapcsán tartott ellenőrzést a boltban két nappal ezelőtt a Vám- és Pénzügyőrség – írja az index.hu. A boltban a VPOP embereinek kiérkezése előtt az APEH munkatársai is vizsgálatot kezdtek, ennek hátteréről azonban az APEH sajtóosztályán adótitokra hivatkozva nem árultak el részleteket lapunknak.

Sipos Jenő ezredes, a VPOP szóvivője az IT café kérdésére elmondta, hogy a Vám- és Pénzügyőrséghez bejelentés alapján szállt ki a számítástechnikai termékeket forgalmazó kiskereskedéshez, amely szerint az üzletben a szerzői jogok megsértésével illegálisan sokszorosítanak és árusítanak a szerzői jog védelme alatt álló adathordozókat (filmeket, zeneműveket). Az ellenőrzés során a hatóság végül nem állapított meg jogsértést, lefoglalásra nem került sor, erről a helyszínen jegyzőkönyv készült.

Az index.hu úgy tudja, hogy a Mistral Computerworldnél a szerzői jogdíj megfizetését igazoló, úgynevezett Artisjus-matrica nélkül árusítanak DVD-adathordozókat, melyeket így rendkívül nyomott áron tud adni a bolt. A lap szerint egy írható DVD nagyobb tételben történő vásárlás esetén akár 38 forintért is beszerezhető az üzletben, holott a jogdíj önmagában 110 forint.

Ügyészségi állásfoglalás alapján a szerzői jogdíj megfizetését igazoló hologramos matricával el nem látott adathordozókkal történő kereskedelem nem minősül bűncselekménynek, sem pedig szabálysértésnek, így pusztán emiatt lefoglalásnak sincs helye – írta lapunk kérdésére a VPOP szóvivője. Sipos megerősítette, hogy az első információkkal ellentétben a boltot nem a hatóság záratta be, a vezetés döntött úgy, hogy az ellenőrzés idejére zárva tart a szaküzlet. Mint megtudtuk, az ellenőrzés azért húzódott szokatlanul sokáig (nagyjából négy órán keresztül), mert egy bezárt raktár kulcsát csak órák elteltével sikerült előkeríteni.

A Mistral Computerworld a kilencvenes évek végének és a jelen évtized első felének meghatározó hazai számítástechnikai kiskereskedője volt. A vállalat több budapesti üzlettel, később országos üzlethálózattal, illetve ennek köszönhetően tekintélyes méretű vásárlói bázissal rendelkezett. Mára egy kivételével az összes budapesti bolt bezárt, felszámolták a vidéki hálózatot is és a Bécsben található, egyetlen külföldi Mistralt is.

Azóta történt

Előzmények