Milliárdos per a HP és az Oracle között az Itanium miatt

Egy kaliforniai állami bíróságon folyó tárgyaláson, az első fázist záró szakaszban a HP képviselője azt kérte a bírótól, hogy kötelezze az alperes Oracle-t, hogy szoftverüket mindaddig biztosítsák a HP Itanium-alapú szerverei számára, amíg a HP árusítja ezeket. Az alapállás szerint az Oracle a szerződésre, pontosabban annak nem létezésére hivatkozva tagadja a támogatás megadásának szükségességét, a HP vitatja ezt.

Az ügy előzménye, hogy az Oracle tavaly leállította az Itaniumra tervezett szoftver fejlesztését, mégpedig arra hivatkozva, hogy az Intel bejelentette: a processzor életciklusa hamarosan véget ér. A HP nem ért egyet ezzel, ők azt állítják, hogy az Oracle-nek folytatnia kell a támogatást, függetlenül attól, hogy az adott processzorral szállított termékek időközben elavulttá váltak-e vagy sem, és 4 milliárd dolláros kártérítést követelnek az Oracle-től.

A per első fázisának végén nem esküdtszék, hanem a bíró fogja eldönteni, hogy létezik-e még, érvényes-e a támogatásra vonatkozó szerződés a cégek között, illetve abban milyen feltételek szerepelnek. Amennyiben úgy határoz, hogy az együttműködési szerződés érvényben van, akkor jön az esküdtszéki tárgyalás, melyen azt vizsgálják, az Oracle megsértette-e a szerződést, és ha igen, a HP mekkora kártérítésre jogosult. A bíró egyébként tisztában van a helyzettel, és májusban azt mondta az ügyről, hogy olyan, mint egy válóperi tárgyalás.

A határozat kihirdetése július közepére várható.

0077a 2011121 Hp Cmc Stmnt Unredacted

Azóta történt

Előzmények