Mi lesz veled, szoftvertesztelés?

A bevezetőben említett problémákat igyekszik körüljárni az IIR május eleji szakmai konferenciája, ahol arra igyekeznek rámutatni az előadók, hogy megoldást jelenthet ezekre a gondokra a hatékony és következetes projektmenedzsment, a tesztautomatizálás, illetve a képzett szakember, aki ismeri és alkalmazni is tudja a legújabb módszereket és modelleket.

A szervezők úgy vélik, hogy sok cégnél a tesztelési részleget „racionalizálták” a legkeményebben, ami minimalizálta ugyan a költségeket, de hosszú távon biztos, hogy nem jó taktika. Nem csak azért, mert a nem elég körültekintően tesztelt szoftvereknél jóval nagyobb a hibalehetőség, ennek következtében a plusz ráfordítás, hanem azért is, mert ezzel fontos ügyfeleket veszíthetnek el az adott vállalkozások. A kiutakra igyekeznek rámutatni a konferencián a kerekasztal-beszélgetés keretében olyan szakértők, mint Angyal Gergely a Raiffeisentől, Lits Roland a Citibanktól, Hornok Attila a Pannontól és Hegyessy Csaba az Inviteltő (Hegyessy Csaba önállóan is beszél a túlélési taktikákról, és arról, hogy hogyan lehet sikeres és hatékony a tesztmenedzsment recesszióban is.)

Az utóbbi évek egyik fontos témája a tesztautomatizálás, ami idén sem maradhat ki a konferencia programjából. Milyen előnyei vannak az automatizálásnak, hol, kinek, mit, mikor és hogyan éri meg automatizálni, és mindez mekkora befektetést igényel, mikor térül meg? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik előadásában Széll Szilárd, a Nokia Siemens Networks R&D menedzsere a konferencián a második napon, az interaktív, tapasztalatcserén alapuló workshopon pedig a Hungarian Testing Board alapítói és a HP munkatársai vázolják, hogy a már megszerzett elméleti tudást hogyan lehet implementálni, átültetni a gyakorlatba úgy, hogy akár már másnap neki is tudjon fogni a résztvevő a tesztautomatizálás bevezetéséhez.

A rengeteg gyakorlati példával, esettanulmánnyal és elméleti újdonságokkal tarkított programban szó esik még a Model-based testing alkalmazásáról az Ericsson Magyarország előadásában, a szoftvertesztelés mint szakma jelenéről, a szakképzésről, valamint a sok vitával és félreértéssel terhelt megrendelő-szállító viszonyról.

A konferenciát május 12-13-án a Novotel Centrum Hotelben rendezik meg. Részletes program, előadók, regisztrációs lehetőség és további információk a rendezvény honlapján találhatóak.

Azóta történt

Előzmények