Megjelent az Office 2010

A Microsoft tegnap bejelentette, hogy a nagyvállalati felhasználók számára világszerte elérhetővé váltak az Office 2010, a SharePoint 2010, a Visio 2010 és a Project 2010 csomagok. Az új irodai pakk több mint száz új funkciót tartalmaz, és gazdagabb cloudszolgáltatások járnak mellé. A nagyközönség csak júniustól vásárolhatja meg a terméket, ahogy az internetes böngészővel használható, ingyenes Office Web Apps is csak június 15-től válik elérhetővé.

A termékek New York-i premierjén a szoftvervállalat bemutatott néhány új szolgáltatást. Például az integrált kép- és videoszerkesztő alkalmazást, amellyel a médiafájlok a PowerPointban vagy a Wordben közvetlenül szerkeszthetők, és azt, hogy az elkészült prezentációkat egyszerűen meg lehet osztani az interneten keresztül a munkatársakkal.

Stephen Elop, a vállalat divízió elnöke a New York-i bemutatón
Stephen Elop, a vállalat divízió elnöke a New York-i bemutatón

Amint az ismert, az Office 2010 hét 32 és 64 bites kiadásban lesz elérhető asztali szoftverként körülbelül egy hónap múlva, de ezek közül a vásárlók csak hárommal találkozhatnak majd, a Home and Student, a Home and Business és a Professional változattal. Két kiadás (a Standard és a Professional Plus) kizárólag mennyiségi licencet vásárló ügyfelek számára elérhető, a Professional Academic változathoz csak diákok és az oktatásban dolgozók juthatnak hozzá, a Works termékvonal helyébe lépő, fapados Starter pedig kizárólag újonnan vásárolt számítógépeken előtelepítve kerül forgalomba.

A június 15-től elérhető, online Office Web Apps a Word, Excel, PowerPoint és OneNote online kiadásaiból áll. E cloudalapú változat – melyben nem lesznek hirdetések – jóval kevesebb funkciót támogat, mint a nagyobb testvérei, elsősorban azok kiegészítésének szánják. „A webes verziót alapvető feladatok elvégzésére lehet használni, például szerkeszteni lehet és meg lehet osztani vele dokumentumokat. De ha én diák lennék, valószínűleg a teljes verziójú klienst használnám dolgozatíráshoz” – magyarázta a bemutatón Chris Capossela, az Office-üzletág alelnöke.

A Microsoft elkészítette az irodai csomag windowsos mobiltelefonokra optimalizált változatát is: értelemszerűen az Office Mobile 2010 szintén korlátozott funkciókat nyújt. A csomagra a korábbi Office Mobile kiadás felhasználói ingyenesen frissíthetnek – közölték.

Az Office 2010 jelenleg 14 nyelvi lokalizációban érhető el, a magyar nyelvű változat ősszel jelenik majd meg.

Azóta történt

Előzmények