Az Intel befagyasztja alkalmazottai fizetését

Az Intel tegnap jelentette be, hogy az összes alkalmazott fizetését – beleértve a menedzsmentet is – befagyasztják, hogy tovább csökkentsék a vállalat költségeit.

Chuck Mulloy, a vállalat szóvivője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy mivel a chipek iránti kereslet a gazdasági válság miatt visszaesett, kénytelenek ilyen takarékossági intézkedéseket meghozni. A bérbefagyasztás mindenkit érint, még a vállalat elnök-vezérigazgatóját, Paul Otellinit is. (Ez körülbelül 12,7 millió dollárt jelent, ha a 2008-as juttatásait nézzük.)

Az intézkedést ugyanakkor még jóvá kell hagynia a részvényeseknek májusban, derül ki abból a jelentésből, melyet a cég az amerikai tőzsdefelügyeletnek nyújtott be. Ebben az iratban az is szerepel, hogy az Intel ez év második felében új opciók felajánlásával kárpótolni kívánja azon alkalmazottait, akiknek a részvényei veszítettek értékükből. Ez láthatóan igen komolyan vett lépés, mivel a december végén 83 900 alkalmazottal rendelkező cég dolgozóinak 87 százaléka egyben részvénytulajdonos is. 

Nem ez az első takarékossági lépés a világ vezető chipgyártójánál: mi is írtunk arról, hogy januárban több gyárat is bezártak, ugyanakkor úgy döntöttek, hogy hétmilliárd dollárt költenek a következő két évben három amerikai gyár modernizálására, mely projekttől azt remélik, hogy segít megtartani 7000 munkahelyet. A sajtótájékoztatón Mulloy megerősítette, hogy ettől a befektetéstől semmiképp nem tekintenek el, mivel ez stratégiai terv.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

  • Taktikát vált az Intel

    A TSMC-vel kötött szövetséggel az ARM által uralt piacokra remél betörni a processzorgyártó. A csodafegyver az Atom.

  • Az Intel „stratégiai bejelentést” tesz hétfőn

    Az Intel és a TSMC sajtótájékoztatót tartanak jövőbeni együttműködésük formájáról.

  • Beperelte az Intel az Nvidiát

    Nem tudtak megegyezni a felek az új processzorok licenceiről, ezért került bíróság elé az ügy. A vita tárgya a Core i7 chipeknél bevezetett új pont-pont összeköttetés.