Vigyázz a szádra a neten, különben szólok anyádnak!


A gyermek és az őrzők

Az Egyesült Államokban lévő Waldorfban Kathy Godfrey tanárnő – aki korábban 25 évig a tengerészgyalogság hírszerzésénél dolgozott – jelenlegi munkahelyén, a Szent Péter Katolikus Iskolában roppantul aggódik tanítványai mentális egészségéért, ezért úgy határozott, komoly lépéseket kell tennie az internetről áradó veszélyek (MySpace, YouTube stb.) megfékezése érdekében.

A tanárnő úgy véli, a gyerekek roppant otthonosan mozognak a számítástechnika világában, így aztán félelemérzetük sincs az ott rájuk váró kockázatokkal kapcsolatban. Ám ő nem esett kétségbe, talált egy céget, amelyik szerinte megnyugtató megoldást kínál.

A vállalkozás által készített szoftverhez tartozik egy, az azonosításhoz az ujjlenyomatot használó kártya, melyet kiosztanak a diákoknak: ezt kell behelyezniük a gépbe, ha internetezni akarnak. A netre történő bejelentkezéskor a program az „America’s Safe Kids Site”-ra viszi őket (a Washington Post tudósításából nem derül ki, de ez talán a kormányzat által is támogatott, 1998-ban létrehozott iSafe szervezet oldala lehet – a szerk.), ahol „biztonságosan, monitorozott chatszobákban tudnak beszélni barátaikkal, illetve látogathatják azokat a weboldalakat, amelyek nem tartalmaznak erőszakos, pornográf, közönséges vagy zaklatással fenyegető tartalmakat” – ahogy Brian A. Colella, a megoldást fejlesztő cég vezetője elmondta.

A chatszobák figyelése azt jelenti, hogy ha egy diák nem megfelelő kifejezést, szót használ, akkor értesítést kap, hogy vonja vissza 30 másodpercen belül. Ha nem teszi meg, újabb figyelmeztetés, újabb 30 másodperc türelmi idő, ezek után pedig egy napra kitiltják a rendszerből, ugyanakkor küldenek egy-egy e-mailt az iskolának és a szülőknek is. Mindezt azért – mondja Colella –, hogy a MySpace-en előforduló zaklatásokat megelőzzék.

A tanárnő és az informatikus egyaránt nagy reményeket fűz az egyelőre kísérleti stádiumban lévő rendszerhez, melyet az iskolában és az otthoni gépeken is egyaránt tökéletes megoldásnak tartanak.

Azóta történt

Előzmények