Drasztikus leépítések zajlanak és várhatóak az IT-iparban is

Alig léptünk be az új évbe, máris tapasztaljuk a gazdasági válság hatásait: a legstabilabban működő gazdasági szegmens, az IT-ipar is megérzi a visszaesést.

Ennek jele, hogy tegnap az egyik legnevesebb gyártó, az egerek, webkamerák és egyéb számítógépes perifériák területén a legnagyobbak közé tartozó Logitech is bejelentette: a fogyasztói igények visszaesése miatt kénytelen 15 százalékos leépítést végrehajtani a státuszban lévő dolgozóit illetően.

A svájci székhelyű vállalatnak 3500 fix állású munkavállalója van, s összesen 9 ezer embert foglalkoztatnak világszerte. A leépítési tervek bejelentésével egy időben közölték a vállalat vezetői azt is, hogy módosítaniuk kellett a 2009-re szóló üzleti terveiket, s ezek szerint talán még a 6–8 százalékos növekedés sem tartható (az üzleti év elején még 15 százalékkal számoltak). Ahogy Gerald P. Quindlen, a Logitech elnöke elmondta, az utolsó negyedévben a kiskereskedelmi forgalom jelentős visszaesését regisztrálták, s a vállalat szakemberei szerint a kedvezőtlen tendenciák idén csak erősödnek majd, ezért volt szükség a megszorításokra, s bár a cég jelentős készpénztartalékokkal rendelkezik és stabil a piaci pozíciója, kénytelenek voltak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

A Logitech elbocsátásainak híre hivatalos, ám a napokban több nagy céget illetően is megjelentek a nemzetközi szaksajtóban találgatások, melyeket – egyelőre – senki nem erősített meg. Ilyen az a hír, melyet China Tech News közölt tegnap, s mely szerint a Lenovo is elbocsát Pekingben 200 alkalmazottat, s ezek közül 10 a vezetés, a menedzsment tagja. A Lenovo szóvivője mindezt híresztelésnek minősítette, de kommentálni nem akarták a belső informátorra hivatkozó tudósítást.

Az IBM-nél hasonló pletykák terjednek, s egy, az alkalmazottak által létrehozott honlap arról adott hírt, hogy a cégnél januárban komoly leépítések várhatóak: ezek szerint január 23-án a vállalat világszerte összesen 16 ezer alkalmazottnak adja ki az útját, s ez az összesen 386 ezer embert foglalkoztató cég esetében négy százalékos elbocsátást jelentene. E hírre Fred McNeese, az IBM szóvivője azt nyilatkozta, hogy pletykákat és spekulációkat nem kommentálnak.

S az már csak hab a tortán, hogy már egy hete terjed a hír: az egyik legerősebb, legstabilabb cég, a Microsoft is – a vállalat történetében először – komoly lépésre készül: január közepén a híresztelések szerint 15 ezer állást szüntetnek meg – igaz, a felszámolások többsége a higgadtabb elemzők szerint, ahogy a Google esetében is történt, nem státuszokról szól, hanem annyit jelent – már ha igaz –, hogy nem hosszabbítanak meg korábbi szerződéseket beszállítókkal, alvállalkozókkal.

Azóta történt

Előzmények