Női kézben a Yahoo! irányítása

Carol Bartz
Carol Bartz

Megtalálta a lemondási szándékát novemberben bejelentő, 18 hónapnyi regnálás után távozó vezérigazgató, Jerry Yang (eredeti nevén Jang Cse-jüan) utódját a Yahoo!. Az internetvállalat igazgatótanácsa tegnap Carol Bartzot, a tervezőszoftvereket fejlesztő Autodesk egykori vezetőjét nevezte ki a posztra. Szakértők szerint a határozott menedzser hírében álló Bartznak minden tapasztalatára szüksége lesz a az egyre halványodó Yahoo! felrázásához, de a legtöbben úgy tartják: alkalmas a kemény feladatra.

A Yahoo! nehéz és eseménydús éven van túl, még akkor is, ha a globális gazdasági válságot kivesszük a kalapból. A cég visszautasította a Microsoft 47,5 milliárd dolláros vételi ajánlatát, sikertelenül próbált meg hirdetési szövetségre lépni a Google-lel, leépítésekre kényszerült – egy év alatt kétszer is –, folyamatosan veszített a részesedéséből a kereső- és online reklámpiacon, ráadásul több vezetőjét is kénytelen volt elengedni.

Azt a 60 éves Bartz is elismeri, hogy a helyzet nem túl rózsás, de szerinte a vállalat erős brandjére és technológiáira lehet építeni. „Tagadhatatlan, hogy a Yahoo! számára erőt próbáló volt az elmúlt év, de én úgy látom, hogy most megvan a lehetőség arra, hogy értéket teremtsünk a részvényeseink és új lehetőségeket az ügyfeleink, partnereink és alkalmazottaink számára. Élni fogunk ezzel a lehetőséggel” – idézi az új vezérigazgató PR-nyilatkozatát a vállalat által kiadott közlemény.

A kinevezésről beszámoló híradásokban több vállalatvezető is méltatja Bartz vezetői képességeit, köztük a nagy rivális Google első embere, Eric Schmidt is, aki még az 1990-es években dolgozott együtt vele a Sun Microsystemsnél. Tény: amíg az ő kezében volt a gyeplő – 1992 és 2006 között –, az Autodesk éves árbevétele 300 millióról 1,5 milliárd dollárra nőtt, részvényárfolyama pedig megtízszereződött.

Az általános lelkendezés közepette néhány elemző kételyeket is megfogalmazott. Többek között arra figyelmeztettek, hogy az új Yahoo!-vezérnek egyáltalán nincs tapasztalata az internetes média és hirdetés területén, hiszen korábban vállalatokat kiszolgáló szoftver-, illetve hardvercégeknél szolgált. Erre Bartz csak annyit mondott, hogy elég okos ahhoz, hogy beletanuljon az üzletbe – ezt tette korábban is.

A kinevezésével a cégalapító Yang visszatér korábbi posztjára („vezér Yahoo!), illetve megtartja igazgatótanácsi tagságát. Távozik viszont a cégtől Yang jobbkeze, Susan Decker elnök.

Azóta történt

Előzmények

  • A CES slágere: internet a tévé képernyőjén

    A szórakoztatóelektronikai és az internetes cégek az internetes tartalmak tévéképernyőre költöztetésében nagy távlatokat látnak.

  • Okosabb lesz a Yahoo! keresője

    Az internetvállalat új keresési technológiával kísérletezik, amely a találatokhoz nemcsak linkeket, hanem releváns információkat is kapcsolna.

  • Új kérő ólálkodik a Yahoo! körül

    A Wall Street Journal szerint az AOL korábbi vezére akarja megszerezni az internetvállalatot. A piacnak tetszik ez a forgatókönyv, még ha sok esély nincs is a megvalósulására.

  • Lemondott a Yahoo! vezére

    Yang távozása nem okozott különösebb meglepetést, ám az kérdés, hogy ez elég lesz-e a Microsoft visszacsábításához.