Júliusban jön a százdolláros laptop

A Laptopot Minden Gyermeknek (OLPC) programban részt vevő országok februárban jutnak hozzá a tesztgépekhez, és ha minden jól megy, júliusban átvehetik a XO névre keresztelt masinák végleges változatait  is. Amint arról többször beszámoltunk, a projektet megálmodó Nicholas Negroponte tervei szerint az olcsó noteszgép árát – amely kezdetben nagyjából 150 dollár körül alakul – hamarosan sikerül 100 dollár alá szorítani.

A programot két évvel ezelőtt, 2005 elején hirdette meg Negroponte, a massachusettsi műszaki egyetem médialaborjának vezetője, aki szerint az olcsó hordozható számítógép bevezetése az oktatás minőségének látványos javulását hozhatja a fejlődő országokban, ahol – legalábbis a célkitűzés ez – az általános és középiskolák tanulói, valamint tanáraik juthatnak majd hozzá. Az ambiciózus tervet – mely összesen több százmillió gép eladásával számol – felkarolta az ENSZ és a Google is.

A masina – melynek működő prototípusa először a világszervezet tuniszi csúcstalálkozóján mutatkozott be 2005 novemberében – nem tartalmaz semmiféle mozgó alkatrészt; a 366 MHz-en üzemelő AMD processzor mellett flashmemória alkotja a háttértároló-rendszert, melyre egy egyedi, Linux-alapú operációs rendszer kerül majd. A gép USB-csatlakozókkal és vezeték nélküli hálózati vezérlővel is rendelkezik.

„Nevetnem kell, amikor gyenge, butított gépként beszélnek a XO-ról, és azt mondják, a gyerekeknek egy »igazi« számítógépre lenne szüksége. Higgyék el, nemsokára magam is félreteszem az igazi gépemet, és csak a XO-t fogom használni. Mert számos tekintetben sokkal jobb lesz” – mondta az AP hírügynökségnek lelkesen Negroponte.

A gép egyik újdonsága az állományok sajátos kezelése és az egyedi felhasználói felület lesz. A Linux-alapú rendszer nem könyvtárakba, hanem naplóba rendezi az eseményeket. Többen azok közül, akik már kipróbálták, lelkesen nyilatkoztak az új felületről. „Nem hasonlít sem a Linuxra, sem a Windowsra, sem az Apple-re” – írta Wayan Vota, az OLPCNews.com elindítója, aki reméli, hogy a gyerekeket is inspirálni fogja az egyedi desktop.

A gépen az operációs rendszer mellett lesz internetböngésző, szövegszerkesztő és RSS-olvasó is. „Szerintem nagyon szomorú, bár rendkívül gyakori, hogy az általános iskolák számítógéptermeiben (már ahol a fejlődő országokban van ilyen) a gyerekeket a Word, az Excel és a PowerPoint használatára tanítják. Ez kriminális, hiszen nekik nem irodai alkalmazásokkal kellene foglalkozniuk, hanem azzal, hogy alkossanak, kommunikáljanak és kutakodjanak” – mondta Negroponte.

Azóta történt

Előzmények