Windows lesz a százdolláros laptopon?

A Microsoft elérhetővé kívánja tenni a Windows operációs rendszert a százdolláros laptop (One Laptop per Child – OLPC) projekt számára – jelentette be szombaton a NetEvents konferencián Hongkongban Nicholas Negroponte, a terv ötletgazdája és vezetője, aki elmondta, hogy tiszteli Bill Gates-t, s személyesen tárgyaltak e lépéssel kapcsolatban. Beszélgetéseik eredménye az, hogy mindössze egy SD-kártyát kell a százdolláros laptopba helyezni, mellyel megnövelik a gép tárolókapacitását, így a Windows is futhatna rajta.

Az eredeti tervek szerint ugyanis a gépeket Linux operációs rendszerekre (Red Hat Fedora disztribúcióra) és programokra tervezték, ám a Windows ennél jóval nagyobb, minimum 1,5 gigabájtos tárolókapacitást igényel.

Bill Gates már nem egyszer nagy nyilvánosság előtt kritizálta az OLPC projektjét, leginkább a pici képernyő és a szerinte alultervezett merevlemez (flashmemória alkotja ezt is) kapacitása miatt.

A Microsoft szóvivője nem kívánta kommentálni Negroponte bejelentését, így azt sem tudni, a redmondiak milyen feltételekkel szállnának be a tervbe – ha egyáltalán.

Azóta történt

Előzmények