Kemény leépítés a Sunnál

Leépítésekkel kezdi a Sun Microsystems hatékonyabb és karcsúbb vállalattá formálását az áprilisban kinevezett új vezérigazgató, Jonathan Schwartz. A hosszú ideje veszteséges szervergyártó 4-5000 dolgozóját – az összes alkalmazott 11-13 százalékát – teszi lapátra az elkövetkező fél évben. A leépítésektől éves szinten 480-590 millió dollár megtakarítást várnak.

A gyors intézkedéssel Schwartz – aki korábban a Sun elnöke és operatív igazgatója volt – elkerülheti azokat a vádakat, amelyekkel Scott McNealyt támadták: hogy ti. vonakodik megtenni a szükséges lépéseket a költségek és a csökkenő bevételek szinkronba hozatalára. Noha a vállalat 2001 és 2005 között több mint 13 000 munkahelyet számolt fel, ez nem volt elegendő a forgalomcsökkenés kompenzálására. A CNET News.com által hivatkozott elemzők szerint a Sun árbevétele ebben az időszakban 39,3 százalékkal esett vissza, míg az üzemi költségeket csupán 26,5 százalékkal sikerült mérsékelni.

A lépés azért sem váratlan, mert Michael Lehman előbb nyugdíjazott, majd visszahívott pénzügyi vezérigazgató ismételt kinevezésekor világossá tette, hogy „friss szemmel” fogja megvizsgálni a vállalatot. Lehman és Schwartz egy hónappal ezelőtt kezdett a vállalat működésének felülvizsgálatába.

A New York Times által megkérdezett elemző, Brent Bracelin a most bejelentett lépéseket a szükséges minimumnak tartja. Mint mondta, egy ilyen mértékű leépítés várható volt, és az elemzői prognózisokba ezek hatását már beépítették. A Sun ezzel belül maradhat a negyedik negyedévre prognosztizált 2 centes részvényenkénti veszteségen, de mindez kevés a Wall Street által várt következetes nyereségesség biztosítására – véli Bracelin.

A március végén véget ért harmadik üzleti negyedévében 217 millió dollárra nőtt a Sun vesztesége az egy évvel korábbi 28 millióról, miközben az árbevétel 21 százalékkal, 3,18 milliárd dollárra emelkedett. A vállalat szerint mind a veszteség, mind a forgalom növekedéséért a StorageTek-akvizíció volt a felelős.

Azóta történt

Előzmények