Kevesebb mobil fogy az Egyesült Államokban

Az NDP Group piacelemző cég adatai szerint 2005 óta nem volt ennyire alacsony a mobiltelefonok iránti kereslet: sorban ez a harmadik negyedév, melyben alacsonyabbak az eladási mutatók, mint az  előző év azonos időszakában. De az is igaz, hogy bár kevesebb mobilkészülék fogyott, azok valamivel magasabb áron találtak gazdára, mint a korábbi években. Az áremelkedés nagyrészt az új funkcióknak és fejlettebb technológiáknak köszönhető, így a piac értéke csak 2 százalékkal csökkent, 2,4 milliárd dollárra – írja a Yahoo! News.

A jelentés szerint továbbra is a Motorola vezeti az eladási listákat, de míg tavaly a teljes piac 32 százalékát uralta az amerikai vállalat, addig ez mostanra 21 százalékra esett vissza, ami mindenképpen figyelemre méltó csökkenés. Fontos azonban megjegyezni, hogy az NDP beszámolója online felméréseken alapul, és nem veszi figyelembe a kormányzati és vállalati vásárlásokat.

Az adatait a gyártóktól szerző IDC számai mást mutatnak. Az ő jelentésük szerint a teljes piaci kereslet (melybe beleszámítják az említett két szeletet is, melyeket az NDP nem vesz figyelembe) továbbra is növekedést mutat. Ramon Llamas, az IDC kutatója szerint az elmúlt negyedévben 42,9 millió készülék fogyott az Egyesült Államokban, ez 6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az NDP felmérése szerint a mobiltelefonok átlagára a kérdéses időszakban 84 amerikai dollár körül mozgott, ami 14 százalékkal volt magasabb a korábbinál. Ez az emelkedés is azt bizonyítja, hogy a kereslet egyre inkább eltolódik az okostelefonok irányába, melyekből közel kétszer annyi fogyott, mint az elmúlt évben ilyenkor. A QWERTY billentyűzettel ellátott készülékek esetében tapasztalható a legnagyobb növekedés, ugyanakkor a hagyományos, egyszerűbb telefonokból egyre kevesebb fogy az amerikai piacon.

Előzmények