298 millióan neteznek Kínában

Az állami felügyelet alatt álló China Internet Network Information Center közleménye szerint a tavalyi 41,9 százalékos növekedéssel Kína internethasználóinak száma elérte a 298 millió főt, és ezzel e téren tovább erősítette első helyét, melyet nemrég hódított el az Egyesül Államoktól, ahol egy tavaly júniusi felmérés szerint 223 millióan böngésztek a neten.

Mivel a teljes kínai népességre vetítve az állampolgárok mindössze 22,6 százaléka szörföl a világhálón, ez a mennyiség kétségkívül további óriási növekedési potenciált rejt magában. A Pew Internet and American Life Project adatai szerint az USA-ban ugyanez az arány a kínai adatok több mint háromszorosa, 71 százalék.

Ugyanakkor a kínai államnak más téren is van hová felzárkóznia, hiszen az online piacok tekintetében jóval az Egyesült Államok és más országok mögött kullog. Kína rövidesen egy vezeték nélküli webes szörfölést támogató 3G-s mobilszolgáltatást indít el, amely minden bizonnyal tovább bővíti majd a távol-keleti ország internethasználóinak körét. Még annak ellenére is számíthatunk növekedésre, hogy nemrégiben komoly hadjárat indult az internetes tartalmak állami ellenőrzésének szigorításáért.

Azóta történt

Előzmények