Kínai kihívója akadt a Microsoftnak

Pekingi hírforrások szerint hamarosan komoly kihívója akadhat a világ első számú szoftvergyártójának a jól jövedelmező irodai szoftverek piacán: májusban piacra kerül egy jelentős kínai cég terméke, mely az MS Office hegemóniáját próbálja megtörni. A Kingsoft Co.-nál – az IBM és az Intel segítségével – már elkészültek egy új szövegszerkesztő (WPS – Word Processing System) fejlesztési munkáival, így a májusi piaci megjelenésnek már nincs akadálya.

A Kingsoftnak ez az első platformfüggetlen irodai szoftvere, amelynek a "Hurricane" kódnevet adták, és különböző operációs rendszereken működik, vagyis Windows, Linux és Mac OS ismeretekkel rendelkezik – adta hírül a napokban Ge Ke úr, a szoftvercég vezetője. A kínaiak már júliusra a következő generációs változat (WPS V6) nyilvános tesztelését is beütemezték. "A mi WPS szoftverünknél nagyon lényeges szempont a Linux-vonal erős megjelenése, mivel itt nagyon hiányzott már egy érett irodai megoldás" – állítja Ge.

Mint a kínai szoftverszolgáltatások hazai "zászlóshajója" a Kingsoft több éve rivalizál már belföldön a Microsofttal az irodai szoftverek piacán. Most, hogy a Linux-fejlesztésben megszerezték több nagy gyártó (IBM, Intel, HP) támogatását is, elérkezettnek látják az időt, hogy megpróbálják megtörni a Windows alapú asztali gépek egyeduralmát a nyílt forráskódú operációs rendszerre írt alkalmazás elterjesztésével.

"A WPS Office egy vezető hazai márka lesz" – szögezte le meglehetős határozottsággal Ge Ke. A jelek szerint tehát érdekes küzdelem szemtanúi lehetünk az elkövetkező években.

Forrás: Xinhua Online

Azóta történt

Előzmények