Kitiltották Izraelből az iPadet

Izraelbe nem vihetők be az Apple iPad készülékek: az érintőképernyős táblagépet a vámosok – már ha tudomást szereznek róla – lefoglalják. Hírügynökségi beszámolók szerint a múlt héten legalább tíz gépet koboztak el turistáktól a tel-avivi repülőtéren. Jeruzsálem a korlátozást azzal indokolja, hogy az iPad vezeték nélküli hálózati vezérlője nem felel meg a helyi előírásoknak, és interferálhat más rádióhullámokkal – de sokak szerint ez az érvelés komolytalan, a tiltás pedig érthetetlen.

A helyi távközlési minisztérium a múlt hét elején jelentette be a behozatali tilalmat. Mint közölték, azért tiltják ki az iPadet az országból, mert az egyelőre csak Észak-Amerikában kapható gép wifivezérlője az európainál és az izraelinél nagyobb jelerősséget megengedő egyesült államokbeli szabványnak felel meg. Természetesen – tették hozzá – amint megjelenik az európai előírásokat követő változat, a tiltást feloldják. Az Apple a jelenleg érvényes ütemterv szerint május végén dobja piacra néhány kiválasztott európai országban a készüléket.

Apple iPad

Az izraeli döntés előtt sokan értetlenül állnak. Hiszen – mondják – a helyiek csakúgy, mint a turisták évek óta zavartalanul vihettek be az országba amerikai szabványok szerint készült notebookokat, telefonokat, köztük Apple-termékeket is. A Wall Street Journal által megkérdezett elemző, Richard Doherty is azt mondja: az iPadben teljesen hétköznapi wifivezérlő található, a kormány határozata „értelmetlen”. „Ha az iPadtől paranoiásak lesznek, annak kéne lenniük a BlackBerryktől és az iPhone-tól is” – nyilatkozta a szakértő, hozzátéve, hogy láthatóan a döntésnek semmiféle műszaki alapja nincsen.

Doherty elmondta azt is, hogy a tesztjeik szerint az iPad wifivezérlője a hasonló készülékekénél kisebb antennával működik és inkább gyengébb, mint erősebb jelet sugároz – ezt támasztják alá az interneten olvasható független bemutatók is.

A tiltásnak nem örülnek az Apple-rajongó izraeliek sem, akik attól félnek, hogy a világon megint az utolsók között juthatnak majd hozzá az új számítástechnikai őrülethez, akárcsak az iPhone-hoz annak idején, mely a közel-keleti országba több hónapos késéssel érkezett meg. A távközlési minisztérium szóvivője mindenesetre azt mondja: az amerikai szabványoknak megfelelő vezeték nélküli eszközöket eddig is be kellett volna mutatni a vámon. Egyébként a határon elkobzott iPadeket az országot elhagyó tulajdonosok visszakapják, viszont a „megőrzésért” fizetniük kell.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • Izrael feloldotta az iPad-tilalmat

    Az alapos szakértői vizsgálat szerint az eszköz mégis megfelel a helyi előírásoknak. Tegnap óta fejenként egy darab bevihető az országba.

Előzmények