Izrael feloldotta az iPad-tilalmat

Izrael vasárnap feloldotta az Apple új táblagépét sújtó behozatali tilalmat. A távközlési minisztérium közleménye szerint a tárca szakértői bizottsága „beható műszaki vizsgálatot” követően döntött a külföldi elemzők és a helyi állampolgárok által egyaránt értetlenkedve fogadott tiltás eltörléséről. A szakértők most arra jutottak, hogy az iPad mégiscsak megfelel az izraeli távközlési előírásoknak.

Amint arról beszámoltunk: korábban azzal indokolták a behozatali tilalmat, hogy az egyelőre csak Észak-Amerikában kapható gép wifivezérlője az európainál és az izraelinél nagyobb jelerősséget megengedő egyesült államokbeli szabványnak felel meg. Az akkori álláspont az volt, hogy a tiltást majd akkor oldják fel, ha megjelenik az európai előírásokat követő változat. Az Apple a jelenleg érvényes ütemterv szerint május végén dobja piacra néhány kiválasztott európai országban a készüléket.

Apple iPad

A tárca indoklása előtt azonban sokan értetlenül álltak, hiszen a helyiek csakúgy, mint a turisták évek óta zavartalanul vihettek be az országba amerikai szabványok szerint készült notebookokat, telefonokat, köztük Apple-termékeket is. Ráadásul szakértők szerint az iPadben teljesen hétköznapi wifivezérlő található, amely a piacon lévő hasonló készülékeknél inkább gyengébb, mint erősebb jelet sugároz.

A miniszteri határozat értelmében mostantól a helyiek és az Izraelbe utazók fejenként egy iPadet vihetnek be az országba. Azok, akiktől a készüléket a határon korábban elkobozták – a sajtó a múlt héten legalább tíz ilyen esetről tudott –, visszakapják azt, igaz, valószínűleg a tárolásért fizetniük kell majd a vámhatóságnak.

Az izraeliek most azt találgatják, hogy egyáltalán mi célt szolgálhatott a tilalom. A Jerusalem Post által megkérdezett boltos és ismert Apple-fanatikus azt mondja: a vállalat rajongói körében két teória terjed. Az egyik szerint a minisztérium egyszerűen inkompetens, a másik szerint – és ezt tartják a valószínűbbnek – a helyi, kizárólagos jogokkal rendelkező disztribútor üzletét próbálta védeni. Ennek az elméletnek az alapját az adja, hogy a kérdéses cég, az iDigital egyik tulajdonosa az izraeli elnök fia, Hemi Peresz. A behozatali tilalommal – mondják az elmélet hívei – meg akarták akadályozni, hogy megismétlődjön az a helyzet, amely annak idején az iPhone bevezetésénél állt elő: a telefonból már több mint százezer példány volt az országban, mire a hivatalos forgalmazás az Apple üzletpolitikája szerint megkezdődhetett.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények