Konszolidálódó ERP-piac, dinamikus Dynamics

A Microsoft Magyarország Dynamics-üzletága a héten jelentette be, hogy kiemelkedően teljesítettek idén, és különösen igaz ez a most lezáruló pénzügyi év utolsó időszakára: júniusban például már minden munkanapra jutott egy új ügyfél. Az éves növekedés így a tavalyi eredményekhez képest 35%-os, amely számottevően felülmúlja az előre tervezettet. A növekedés tapasztalható volt a kifejezetten a kis- és középméretű vállalatok igényeire szabott Dynamics NAV terméknél is, amely integrált funkcionalitást kínál a pénzügyi menedzsment, az ellátási lánc menedzsment, az ügyfélkapcsolat-kezelés és az eBusiness területeken.

Az üzleti szoftverek területén elért Microsoft-sikerek természetesen kihatással vannak a partnercégek teljesítményeire is. A  rEVOLUTION Software-nél például 2007-re már közel 50%-os forgalomnövekedéssel számolnak, amit döntően a Microsoft Dynamics NAV-ra épülő kis- és középvállalati ERP rendszerek értékesítéséből remélnek megvalósítani a cég vezetői. 

Sikeres a Dynamics NAV

Tény, hogy a tavalyi évben, amikor a vállalkozások egyébként rendkívül visszafogottan költöttek a szoftverek beszerzésére, a rEVOLUTION 18%-os növekedés mellett 418 millió forintos kiemelkedő árbevételt tudott elérni, és a kedvező forgalmi adatok mellett még az adózás előtti eredménye is csúcsot döntött: 58 millió forint lett. Bódog Norbert cégvezető szerint az eredményes év hátterében a négy évvel ezelőtt elkezdett és mára beérett stratégiaváltás áll, amelynek központjában a cég forgalmának immár közel 50%-át jelentő kis- és középvállalati ERP rendszerek, elsősorban a Microsoft Dynamics NAV fejlesztése,  értékesítése és bevezetése áll. 2006-ban a legnagyobb mértékű, 89%-os növekedést a főleg középvállalatok körében bevezetett ERP-rendszerek terén érték el, elsősorban a Microsoft Dynamics NAV (korábbi nevén Navision) vállalatirányítási rendszer kiemelkedően sikeres értékesítésének köszönhetően.

Iparági megoldások

Egy vállalatirányítási rendszer akkor töltheti be jól a feladatát, ha minél inkább a felhasználó cég igényére szabott. Az iparági megoldások – amelyek egyes iparágak működését, igényeit már előre beépítve tartalmazzák – illetve a gyakran előforduló speciális ügyviteli feladatokra kialakított célmegoldások gyorsítják, hatékonyabbá teszik a rendszerbevezetést és a használatot. A rEVOLUTION szakemberei a piac több szegmensének felmérését követően az építőipari beruházó, generálkivitelező és a holding formában működő cégek számára fejlesztettek ki megoldásokat, amelyek bevezetéséről eddig már három vállalattal kötöttek szerződést. Emellett több hazai, nagy nemzetközi ruházati márkát forgalmazó cég használja a rEVOLUTION speciális S-XL Ruházati Kis- és Nagykereskedelmi Rendszerét is.

Bódog Norbert azt is elmondta, hogy a többi termékük, így a kisvállalati piacon futó Iroda++ ügyviteli rendszerük eladása csak kismértékben nőtt, míg az egyéni- és kisvállalkozásoknak szánt dobozos termékek (számlázó szoftverek, EVA- és útnyilvántartó programok) értékesítésének volumene nem változott.

Konszolidálódó ERP-piac

A kis- és középvállalati ERP piacot jelenleg a konszolidáció jellemzi. Az elmúlt években a Microsoft és az SAP hazai kkv-piacra történő belépését követően egyre több hazai cég ismerte fel, hogy erőforrások tekintetében nem tudja felvenni a versenyt a két multinacionális szereplővel, így az előrelátóbbak csatlakoztak valamelyik nagy forgalmazóhoz, és ügyfeleiket a forgalmazott nemzetközi termékre próbálták meg átállítani. A piac többi szereplője, akik megpróbálták termékeiket önállóan fejleszteni, ma már nehezen tudnak lépést tartani a multikkal, ezért piacuk fokozatos szűkülésével kénytelenek szembenézni.

Pályázati pénzekre várva

Az elmúlt évben a központilag kiírt EU-pályázatok hiánya miatt is csökkent az informatikai fejlesztési projektek száma, bár több, korábban kiírt pályázat megvalósítására csak az elmúlt 12 hónapban került sor. A rEVOLUTION a közeljövőben kiírásra kerülő új GOP és KMOP pályázatok kapcsán különösnek fontosnak tartja, hogy várhatóan jelentősen – 15-ről mintegy 6-9 millió forintra –csökken a minimális projektérték, és ennek megfelelően 3-6 millió forint lesz a szükséges önrész. Ennek köszönhetően jelentősen kibővülhet a bevezetésre vállalkozó cégek köre, és végre valóban a kisebb cégeket is segítik a pályázati források. Az új pályázatok várhatóan előnyben részesítik a vidéki (nem budapesti vagy Pest megyei) telephelyű vállalkozásokat, a budapestiek 65%-os önrészével szemben nekik elég saját zsebből mindössze 50%-ot hozzátenni a fejlesztéshez.

Azóta történt

Előzmények