Kormányzati háttérmunkák a BME IK-ban

Kovács Kálmán szakminiszter és Detrekői Ákos a BME rektora minősített e-szignójával hitelesített szándéknyilatkozata megerősíti azt a minisztériumi elképzelést, hogy a jövőben egyre nagyobb mértékben kíván támaszkodni az egyetemre az elemző- és döntés-előkészítő munkáiban.


Forrás: http://coop.ik.bme.hu/

 

A szakmai sajtótájékoztatóval egybekötött esemény kapcsán az intézmény munkatársai prezentációkat tartottak az eddig elvégzett alapozó munkákról. A rövid előadások érintették az E-közigazgatás nemzetközi tapasztalatainak -- német, francia, angol, ausztrál működő modellek szerepeltek a vizsgált mintában -- összevetését a Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) elemeivel, ajánlások készültek a közigazgatási IT projektek módszertanára, górcső alá vonták a kormányzati térinformációs rendszerek megvalósításának ügyviteli kérdéseit. A tanulmány kiemelten kezeli a tárgykörben született EU szintű ajánlásokat, szabályozásokat. A közigazgatási feladatok ellátása során számos, volumenében, jellegében eltérő projektet kell menedzselni. Magyarországon eddig nem volt egységes módszertan ezen projektek irányítására, monitorozására, kontrolljára. A tanulmány célja volt ezért egy olyan módszertani összeállítás kidolgozása, amely útmutatóként használható a különböző méretű és különböző lebonyolítású IT projektek irányítása, illetve nyomon követése során.

Érdekes és aktuális volt az IT biztonsággal kapcsolatos vizsgálatok bemutatása is. A munka a közigazgatási információs rendszerek védelmi kérdéseire irányult, az Informatikai Központban kialakított vírus mintalaboratórium első munkája a „Víruskeresők elemzése Common Criteria alapján” témakört dolgozta fel, ahol különböző víruskereső szoftverek adott szempontok szerinti minősítési eljárásait dolgozták ki. A laboratórium többek között alkalmas lesz arra, hogy például közbeszerzési eljárásoknál szempontokat lehessen meghatározni a védelmi szoftverek aktuális hatékonyságáról, nemzetközi minősítéseket és auditálásokat lehessen végezni. A mérnökök egy esettanulmányban beszámoltak a legújabb myDoom vírussal kapcsolatos vizsgálataikról is, hangsúllyal megvilágítva a probléma nagyságát a közigazgatás területére vonatkoztatva. Magyarországon eddig nem volt egységes tájékoztatás a számítógépes vírusokról és a vírusok hatásáról, a vírusirtó szoftverek hatékonyságáról. A vírusvédelem alapelvei és követelményrendszere magyar nyelven nehezen voltak megtalálhatók, ezért is lehet aktuális egy független vírusvédelmi laboratórium működése, mely rendszerezetten módszertani útmutatókat, irányelveket, segédleteket, illetve tudást juttat el a célközönségnek.

Megismerhettük az Informatikai Incidens Kezelő Központ (IK)2 koncepcióját is, mely hozzájárulhat azoknak az un. sürgősségi csoportoknak az elméleti megalapozásához, melyek képesek kezelni a biztonsági támadásokból, védelmi hiányosságokból adódó számítógépes vészhelyzeteket, illetve segítik a rendkívüli helyzetek megelőzését és a bekövetkező károk minimalizálását. A koncepció elősegíti, hogy a szervezetek rendelkezzenek olyan szakmai ismeretekkel, hogy a vészhelyzetet megelőző és kezelő feladatokat (megfigyelés, adatgyűjtés, elemzés, statisztika, válaszlépések megtétele a fenyegető informatikai műveletekre stb.) országos szinten is el tudják látni, képesek legyenek egy tudásbázist működtetni, és lehetőségük legyen az IT-biztonság sajátos részterületeivel is foglalkozni.

A sajtótájékoztatón Kovács Kálmán miniszter ígéretet tett arra, hogy néhány héten belül a kutatási, elemzési anyagok hozzáférhetőek lesznek az interneten minden érdeklődő számára.

Azóta történt

Előzmények