Közel 7,5 millió dollárnyi ethereumot lopott el egy hacker

Alig három perc alatt sikerült megkopasztania a befektetni vágyókat. Ők azt hitték, a Coindash számlájára utalnak.

Hétfőn tőkeemelést kezdeményezett a Coindash, egy ICO (Initial Coin Offering) keretén belül. Ez a lépés olyan közösségi finanszírozási megoldást takar, amiben a befektetők tokeneket vásárolhatnak, ezzel tulajdonossá válnak a startupban. Most nem egészen ez történt.

Maga az ICO egy nagyon egyszerű folyamat, a tulajdonos publikál egy pénztárcaszámot, amire a finanszírozók utalhatják a hozzájárulásukat. Alig néhány perccel az indulás után azonban a Coindash arra kérte az embereket, ne küldjenek pénzt, az oldalt ugyanis feltörték.

A hacker átírta az oldalon megjelenő azonosítót, a befektetni vágyók pedig neki, és nem a cégnek utalták a pénzüket. Bár tényleg csak pár perc telt el, 43 438 ethereum érkezett, ez nagyjából 7,4 millió dollárt jelent. A Coindash marketingvezetője úgy tudja, külső támadásról volt szó, azonnal az ICO megkezdése után. Leállították az akciót, most próbálják kitalálni a befektetők kárpótlásának legjobb módját.

Sokakban felmerült a belsős munka ötlete is, hiszen így, ismeretlenre kenve a dolgot többmillió dollárnyi eszközért nem kellett semmit adnia a Coindash csapatának. Erre persze nincs bizonyíték, a startup pedig azt állítja, a hacker egyszerűen kihasználta a leggyengébb láncszemet, a weboldalt.

A felháborodott befektetők követelik vissza a pénzüket, és természetesen a Coindasht hibáztatják, hiszen az ő felelőssége biztonságos megoldásokat használni. A hivatalos Slack csatornán a startup fejlesztői bejelentették, hogy dolgoznak a probléma megoldásán és azon, hogy a hamis címre utalók visszakapják a pénzüket.

Azóta történt

Előzmények