Újabb rés a pajzson: mobiltelefont küldhetnek a rokonok Kubába

George W. Bush tegnap bejelentette, hogy újabb enyhítésre kerül sor a Kubával szemben 1962-ben felállított embargót illetően: az Egyesült Államok meg fogja engedni, hogy az országban élő kubaiak családtagjaiknak mobiltelefonokat küldhessenek.

Ez az intézkedés nyilvánvalóan összefüggésben van azzal, hogy Kubában az új vezetés valamelyest enyhített a kommunikációs csatornák és a digitális eszközök eddigi szigorú tiltásán és ellenőrzésén, s néhány hete már nem csak a kormányzati hivatalok dolgozói juthatnak számítógéphez, mobiltelefonhoz stb. Ez jelentős segítség lehet az ott élőknek, mivel egy mobiltelefon most Kubában 120 dollárba kerül, s ugyanennyi az előfizetési szerződés megkötésének díja is – s talán nincs is olyan család az országban, amelynek egy tagja ne élne az Egyesült Államokban, s az eddigi, egyébként is komoly mértékű támogatást a jövőben egy telefonkészülékkel is megfejelhetik, sőt, az amerikaiak abban reménykednek, hogy az előfizetések is amerikai cégekhez kötődnek majd, vagyis az Egyesült Államokban élők állják majd a számlát.

A kezdetben teljes körű tiltást tartalmazó amerikai embargó az utóbbi évtizedben már több területen is enyhült (mezőgazdasági termékek, gyógyszerek), s az ENSZ is folyamatos nyomás alatt igyekszik tartani az Egyesült Államokat, hogy oldja fel a korlátozást. Bush beszédében arra hivatkozott, hogy most komoly esély látszik arra, hogy a kubai vezetés igyekszik az ország lakóinak életminőségét magasabb szintre emelni, s ennek köszönhető az engedmény – feltéve, ha liberalizáció tartós lesz.

A kubai mobilüzlet természetesen egy kézben van: s az állami szolgáltató, az Etecsa úgy jósolja, hogy a következő öt évben 1,4 millió új előfizetői szerződést kötnek Kubában.

Azóta történt

  • Elkészült a Karib-tenger Linuxa

    Kubában ideológiai alapja van a a Windows leváltását célzó linuxos forradalomnak. Hamarosan internetezni is egyszerűbb lesz majd.

  • Saját Wikipediát indított Kuba

    Mindenki igazsága nem fér el a Wikipédiában. Úgy tűnik, hogy Havannáé sem, ezért ott csináltak egy másik enciklopédiát.

Előzmények