Javításra adta át a laptopot, de kukkoló programmal kapta vissza

(Infobulvár) Ez a hétköznapi történetként induló ügy egyrészt valóban a napilapok utolsó oldalára való, ám az elkövető olyan tettért kerül börtönbe, melyen nem árt néhány percig elgondolkodni.

Az egész úgy kezdődött, hogy egy Floridába látogató nőnek, Marisel Garciának gondjai voltak a laptopjával, túlságosan lassúnak találta a működését, mire a barátai egy egyetemista fiút, az ilyen ügyekben szakinak számító 23 éves Craig Matthew Feigint ajánlották neki, hogy ő biztosan tud neki segíteni. Garcia július 4-én egy napra nála hagyta a gépet, majd, immár rendbe téve, visszakapta tőle.

Néhány héttel később – miközben furcsállotta, hogy a számítógép akkumulátora sokkal rövidebb ideig bírja töltés nélkül, mint korábban, valamint azt is, hogy ahányszor csak a közelében van, a kamera működését jelző led mindig világít – a hölgy felfedezte, hogy számára ismeretlen állományok vannak a gépén. Ekkor – már lakóhelyén – elvitte a laptopot egy ismerőséhez, egy másik szakértőhöz, hogy újra átvizsgáltassa. Ez a szakember aztán két idegen eredetű szoftvert talált a gépen: egy, a távoli bejelentkezést lehetővé tévőt, illetve egy olyan programot, mellyel a számítógépbe épített webkamerát lehetett működtetni és kontrollálni – ezek a szoftverek: az egyik a távoli bejelentkezést segítő közismert Log Me In, a másik pedig a Feigin weboldalán is megtalálható Web Cam Spy Hacker, melyet ő 8,88 dollárért árusított is, például azoknak, akik a gyerekkel hagyott bébiszittert akarták ellenőrizni. Az utóbbi programot feltehetően Feigin írhatta,  s e két szoftver lehetővé tette, hogy a webkamera segítségével készített képeket fel tudja tölteni egy távoli szerverre.

Mint kiderült, a kukkolni vágyó fiatalember körülbelül 20 ezer képet készített távirányítással Garciáról és barátjáról (ezért merült le a szokottnál gyorsabban az akkumulátor), s mivel a gép rendes helye a hálószobában volt, ezek között igen sok az érintetteket ruhátlanul, illetve intim helyzetben ábrázoló felvétel. A hölgy azonnal feljelentést tett, s az őrizetbe vett Feigin el is ismerte, hogy ő volt az, aki a programokat feltelepítette. A helyi rendőrség információ szerint nem is ez volt az egyetlen eset: eddig nyolc vagy kilenc lehetséges áldozatról tudnak.

A fiatalembert a floridai törvények szerint számítógépes adatok, illetve számítógépes rendszer manipulálásával vádolják, mely ebben az államban súlyos bűncselekménynek számít, s elkövetőit börtönnel büntetik.

Azóta történt

Előzmények