Megbukott a Dell vezérigazgatója


Megint vezér

Lemondott a világ második legnagyobb PC-gyártó vállalatának vezérigazgatója, Kevin Rollins, akit alig három évvel ezelőtt neveztek ki a cég első emberévé – írja a CNET News.com. Helyét a Dell korábbi vezérigazgatója és névadó alapítója, Michael Dell foglalja el, aki egyben megtartja igazgatótanácsi elnöki tisztségét is, míg Rollins a tanácsból is távozik. Dell egyik első – kellemetlen – vezetői kötelessége volt bejelenteni: a negyedik negyedéves árbevétel és eredmény nem fogja elérni a Wall Street által várt szintet.

Bár a vállalat nem közölt részleteket Rollins távozásának okairól – csupán azt árulták el az amerikai szaklapnak, hogy az igazgatótanácsnak volt szerepe a döntésben –, a profitfigyelmeztetés árulkodó jel. Az elmúlt év ráadásul nem csupán azért ért fel egy rossz álommal a cég számára, mert kénytelen volt átadni a PC-piaci elsőségért járó címet a Hewlett-Packardnak, hanem azért is, mert az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) könyvelési szabálytalanságok miatt vizsgálatot indított ellene. Nem véletlen, hogy az elmúlt hónapokban számos vezető, köztük – Jim Schneider pénzügyi vezérigazgató – távozott a cégtől.

„Kevin kiváló üzleti partner és barát. Komoly hatással volt az elmúlt tíz év üzletmenetére. Sok sikert kívánok neki!” – búcsúztatta politikusan a távozó vezetőt utódja. Rollinst – mint tapasztalt üzletembert – egy fejvadász cég 1996-ban ajánlotta be a Dellhez, hogy segítsen növekedési pályára állítani a céget. Mielőtt 2004-ben a vállalat első emberévé nevezték ki, elnökként és operatív vezérigazgatóként dolgozott Michael Dell mellett, és már akkoriban is társvezérként jellemezték a hozzá közel állók.

A Dell 1997 és 2005 között megállíthatatlannak tűnt, és folyamatosan morzsolta riválisai piaci részesedését – még olyan időszakokban is, amikor a PC-piac visszaesőben volt. Rollins ebben az időszakban kevélynek ható optimizmussal azt jósolta, hogy a cég 2006-ban eléri a 60, az évtized végére pedig a 80 milliárd dolláros éves árbevételt. Tavaly azonban – története során először – a vállalat növekedési üteme elmaradt a piacétól, és a pénzügyi évet végül csak 55,9 milliárdos forgalommal zárták.

Most egyedül Michael Dellre hárul a feladat, hogy megvalósítsa a cégen belül Dell 2.0-ként emlegetett új stratégiát, amely a nagyobb teljesítményű hardverekre, a szerverekre, a sokat kritizált terméktámogatás javítására és innovatívabb termékekre, szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt. A szakértők egy része azonban szkeptikus, mert – mint mondják – az alapító eddig is részt vett a döntéshozatalban, és Rollinsszal együtt irányított, ráadásul ő mindig is inkább a fogyasztói bizniszben hitt. Az NPD Techworld elemzője, Stephen Baker úgy gondolja, a lépés csak a befektetők megnyugtatására szolgált. „Ez is azt mutatja, hogy milyen hatalma van a Wall Streetnek. Ők akarták, hogy [Rollins] távozzon” – magyarázta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények