A körülményekhez képest jól tartja magát a Microsoft

A Microsoft tegnap közzétette harmadik negyedéves eredményeit, ami alapján a vállalat egész jól tűri a PC eladások hanyatlását és a Windows 8 operációs rendszer, valamint a Windows 8 és RT alapú hibrid PC-k, tabletek gyenge szereplését.

A március 31-ével lezárult negyedévben a Microsoft bevétele éves összehasonlításban 18 százalékot emelkedett, 17,4 milliárd dollárról 20,5 milliárd dollárra. A nettó bevétel hasonlóan szépen alakult, 19 százalékos emelkedést követően 6 milliárd dollárral hízott a Microsoft bankszámlája.

A Windows üzletág bevétele 23 százalékot emelkedett, de ez csak annak köszönhető, hogy a könyvekben csak most jelent meg a tavalyi Windows 8 upgrade-akcióból származó bevétel. A vállalat szerint ezt a tételt figyelmen kívül hagyva a divízió bevétele megegyezne az egy évvel korábbival. A Windows üzletág eredményeiben tartalmazzák a Surface-ből származó bevételeket is. A most közölt eredmények felülmúlták az elemzői várakozásokat, és a tegnapi bejelentés után a cég részvényeinek értéke kismértékben emelkedett.

„A felhőalapú szolgáltatásainkba fektetett bizalmunk kezd kifizetődni, és egyre többen használják az Office 365, Windows Azure, Skype és Xbox LIVE szolgáltatásainkat.” – nyilatkozta Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója. A cégvezető egy alkalmazottaknak küldött belső levélben hangsúlyozta, hogy a mostani nehézségek ellenére úgy érzi, a Windows 8-cal és Windows Phone 8-cal kapcsolatban meghozott döntéseik hosszú távon kifizetődőek lesznek.

Szintén a tegnapi napon hozta nyilvánosságra a Microsoft, hogy távozik pénzügyi igazgatója, Peter Klein. A bejelentés meglepte a piacot, mert a pénzügyi vezetők váratlan távozása sokszor a komolyabb financiális problémák első látható jele. Peter Klein azonban sietett eloszlatni az aggodalmakat, elmondása szerint mindössze arról van szó, hogy 30 év szolgálat után (melyből 11-et töltött a Microsoftnál) szeretné végre letenni a lantot, és több időt tölteni a családjával.

Azóta történt

Előzmények