Az EU megbünthetheti a Microsoftot a böngészőválasztás hiánya miatt

Az Európai Bizottság tavaly júliusban kezdeményezett újból vizsgálatot a Microsoft ellen, mert az nem tartotta be a 2009 decemberében vállalt kötelezettségét. Emiatt a Windows 7 SP1-es változatából 2011. februártól kezdődően 2012 nyaráig hiányzott az a böngészőválasztó képernyő, mely az operációs rendszer telepítésekor lehetőséget ad a felhasználóknak az alapértelmezett böngésző kiválasztására.

A Microsoft rögtön elismerte a szerinte nem szándékos technikai jellegű hibát, és gondoskodott az azonnali javításról, valamint felajánlotta, hogy hajlandó a 2009-ben vállalt kötelező böngészőválasztás határidejét 15 hónappal kitolni. Joaquín Almuniát, az unió versenyügyi biztosát maga Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója biztosította arról, hogy a vállalat mindenben eleget tesz az EU kéréseinek.

Most azonban úgy néz ki, hogy az amerikai cég mégsem ússza meg a büntetést. A Reuters ugyanis belső forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az EU még a húsvéti szünet előtt szankcionálni fogja a Microsoft ballépését. A büntetés mértékéről egyelőre nincs információ, de a maximálisan kiszabható összeg a cég 2012-es bevételének 10%-a, azaz közel 7,5 milliárd dollár is lehet. Nem könnyíti meg a redmondiak helyzetét az sem, hogy a Microsoft visszaesőnek számít, és már másodszor szegett meg egy EU-s határozatot.

A Microsoft egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Azóta történt

Előzmények