Ma jelentik be, hogy hány milliárdra büntetik a Microsoftot

Sajtóértesülések szerint Joaquín Almunia, az Európai Unió versenyügyi biztosa magyar idő szerint ma délután fél egykor jelenti be, hogy milyen mértékű büntetést szabtak ki a Microsoftra a böngészőválasztót illető mulasztásaiért.

A már régóta zajló versenyügyi vizsgálatról az IT café is rendszeresen beszámolt. Az Európai Bizottság tavaly júliusban kezdeményezett újból vizsgálatot a Microsoft ellen, mert az nem tartotta be a 2009 decemberében vállalt kötelezettségét. Emiatt a Windows 7 SP1-es változatából 2011. februártól kezdődően 2012 nyaráig hiányzott az a böngészőválasztó képernyő, mely az operációs rendszer telepítésekor lehetőséget ad a felhasználóknak az alapértelmezett böngésző kiválasztására.

A Microsoft rögtön elismerte a szerinte nem szándékos technikai jellegű hibát, és gondoskodott az azonnali javításról, valamint felajánlotta, hogy hajlandó a 2009-ben vállalt kötelező böngészőválasztás határidejét 15 hónappal kitolni. Joaquín Almuniát, az unió versenyügyi biztosát maga Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója biztosította arról, hogy a vállalat mindenben eleget tesz az EU kéréseinek.

Almunia korábbi nyilatkozatai alapján arra lehet számítani, hogy igen súlyos, talán rekordösszegű büntetést szabnak ki a Microsoftra, ugyanis az amerikai céggel szemben a versenyügyi szakemberek úgy vélik, hogy a vállalat szándékosan nem tett eleget egy olyan kötelezettségnek, melyet egy másik versenyügyi eljárás során írtak elő nekik, és mivel ez az első ilyen eset az EU történetében, példát kívánnak statuálni. A szabályok szerint a trösztellenes vizsgálatok esetében a vétkesség megállapítása után akár az éves árbevétel (jelen esetben a 2012. évi) tíz százalékának megfelelő büntetést is kiszabhatnak. Ez a Microsoft esetében közel hét és fél milliárd dollár lenne, ám a szakértők nem hiszik, hogy az EU eddig elmenne.

Azóta történt

Előzmények