3D-s tévécsatorna indult Kínában


A kínai állami televízió vasárnap elindította egy háromdimenziós műsorokat sugárzó csatorna tesztüzemét, és ezzel egy időben kampányt indítottak azért, hogy mind többen vásároljanak olyan eszközöket, melyekkel élvezhető a 3D-s hatás – közölte a szintén állami kézben lévő Xinhua (Hszinhua) hírügynökség az év elején. Az itt sugárzott műsorok teljes értékű megjelenítéséhez a felhasználóknak egy speciális televízióra, egy szemüvegre és egy digidobozra (set-top-box) van szükségük.

A 3D-s csatorna kezdetben háromnapos váltásokkal sugároz naponta négy és fél órányi adást, amelyben lesznek előadóművészekkel készült felvételek, rajzfilmek, mozifilmek és sportadások is – az ígéretek szerint a nézők már a londoni olimpia néhány eseményét is térhatással spékelve élvezhetik. A hivatalos indulás január 23-án, a holdújév kezdetekor lesz.

A Kínai Központi Televízió több nagy kínai tévétársasággal karöltve kezdte meg a tesztüzemet, mely eleinte ingyenesen fogható. Mivel ez a technológia még igen új, ezért viszonylag kevés 3D-s tartalomhoz lehet hozzájutni, így a közreműködő tévétársaságok mind létrehoztak olyan részlegeket, amelyeknek a feladata háromdimenziós műsorok előállítása.

A vállalkozás mögött álló szervezetek képviselői szerint az motiválta őket az új szolgáltatás elindításában, hogy a náluk is tapasztalható gazdasági visszaesés – amely persze nem hasonlítható a nyugati világban tapasztalhatóhoz, itt csak a növekedés lassult le – káros hatásait kivédjék, és abban reménykednek, hogy az új típusú média újabb reklámbevételeket generál a világ legnagyobb televíziós piacán, ahol a több mint 500 millió internetező mellett körülbelül ennyi tévékészülék van üzemben.

A most indult szolgáltatást eleinte valószínűleg csak a gazdagok engedhetik meg maguknak, mivel egy átlagos, 42 hüvelykes 3D-képes tévé Kínában közel 800 dollárba kerül.

Azóta történt

Előzmények