A Microsoft a szabványos webes betűtípusok bevezetését kívánja

A Microsoft kisebb meglepetést okozott, amikor a World Wide Web Konzorcium (W3C) márciusban bejelentett kezdeményezéséhez csatlakozva a webalapú betűtípusok szabványosításának folyamatában támogatóként, szponzorként jelentkezett.

A hétfői bejelentés után egy rég érlelődő folyamat kezdődhet meg: a Mozilla és támogatói már jó ideje forszírozták, hogy a webes fontok terén szülessen meg egy mindenki által használt szabvány az úgynevezett Web Open Font Format (WOFF) keretében, hogy a tervezők végre egységes környezetben, az eddigieknél nagyobb szabadsággal dolgozhassanak biztonságosan. Hogy a Microsoft most e vállalkozást nemcsak hogy támogatja, hanem egyenesen szponzori szerepet vállal, az két dolgot is jelez: egyrészt folytatódik a lassan évtizede tapasztalható nyitás a redmondi cég részéről, másrészt pedig az e területen tapasztalható, igazi eredményeket még kevéssé felmutató szabványosítási folyamat hirtelen nagy lendületet kaphat, hiszen a számtalan területen egymással harcoló Microsoft, Mozilla és Opera közösen álltak ki mellette. Ezt a W3C is így értékelte, akik egy új, egységes webes szabvány mihamarabbi létrejöttét várják.

Azt még nem tudni, hogy a Microsoft új böngészője, az Internet Explorer 9 támogatja-e a WOFF-ot, a cég sem nyilatkozott erről, ám a szponzoráció bejelentése reményeket kelthet.

Maga a WOFF persze nem csodaszer, nem old meg minden problémát, ám fontos eleme annak a törekvésnek, hogy a webfejlesztők rémálmának számító szabványügyi (vagy inkább szabvány nélküli) káoszban, a jogvédett fejlesztések közötti dzsungelben megteremtődjön egy újabb biztos pont: a kreatív tervezők tisztában legyenek azzal, hogy hogyan, milyen módszerekkel dolgozhatnak, mik az innováció szabványokra épülő útjai, és ne kelljen bolyongniuk az egyes megoldások néha alapvetően eltérő felfogásai között, hogy képesek legyenek olyan betűket a netre küldeni, melyek minden böngészőben ugyanúgy jelennek meg – s ne válasszák azt a ma még gyakori megoldást, hogy a gordiuszi csomót átvágva képként szerkesztik meg a szöveget.

De bőven akad még tennivaló: a WOFF-ot jelenleg csak a Firefox 3.6 támogatja, ám a többi böngésző esetében sem mutatkozik problémásnak ennek bevezetése.

Azóta történt

Előzmények