Mit tud az ingyenes Office 2010?

Microsoft Office 2010A Microsoft tavaly októberben árulta el, hogy készül egy fapados, de ingyenes kiadás az Office 2010 irodai termékvonalból. Az Office Starter 2010 nevű csomagról – mely a Worksöt váltja le, és mellyel kizárólag újonnan vásárolt számítógépeken találkozhatnak majd a felhasználók – azonban akkor szinte semmit nem árult el a cég azon kívül, hogy abban két, korlátozott funkcionalitású alkalmazás, a Word Starter és az Excel Starter lesz megtalálható. A CNET News.com most megtudott néhány további részletet a pakkról.

A szaklap újságírójának Chris Capossela, a Microsft Office-üzletágának egyik vezetője elmondta: az ingyenes csomag hirdetéseket jelenít majd meg a jobb oldalon látható feladattáblán (task pane), ezek 45 másodpercenként cserélődnek. Legalábbis kezdetben a reklámok a teljes verzió előnyeit mutatják be, tehát csak önreklámokkal találkozhatnak majd a felhasználók, és – szemben a Google rendszerével – nem „figyelik” majd a megnyitott dokumentum tartalmát, hogy ahhoz illeszkedő bannert dobhassanak fel. Olyan üzenetekre lehet majd számítani, mint például: „Ne hagyja ki a PowerPointot sem!”.

A felhasználók mindkét alkalmazásban meg tudják nyitni a komplex Office-dokumentumokat is – mondta Capossela –, de a Word Starterben nem lehet majd makrókat használni, automatikus tartalomjegyzéket készíteni, vagy megjegyzéseket fűzni a dokumentumokhoz, bár másokéit el lehet olvasni. Az Excel Starterben is korlátozottak a szerkesztési lehetőségek, például nincs mód kimutatások (pivottáblák és pivotgrafikonok) készítésére. A vállalat szerint azonban a szoftverek az alapvető otthoni szövegszerkesztési és táblázatkezelési igények kiszolgálására megfelelnek.

Ha a felhasználó a számítógépére előtelepített Office Starterről váltani szeretne az Office 2010 valamelyik teljes kiadására, egy ún. „termékkulcskártyát” (Product Key Card) kell vásárolnia, mely az upgrade-hez szükséges kód mellett a telepítőlemezt is tartalmazza.

Capossela várakozásai szerint az Office Starter 2010 előtelepítve megtalálható lesz majd a márkás új számítógépek több mint 80 százalékán, de az ősz végéig biztos kaphatóak lesznek még olyan konfigurációk is, melyek a régebbi modellnek megfelelően a Worksszel és a teljes Office próbaverziójával kerülnek forgalomba. A fapados kiadással mindenesetre kockáztat a Microsoft, hiszen valós annak a veszélye, hogy a felhasználók – önmagában vagy esetleg a szintén grátisz, webes Office Web Appsszel együtt – megelégszenek majd az ingyenes kiadással.

Azóta történt

Előzmények