Nem pörög a hazai nyomtatópiac

A nyomtatás világszinten jövedelmező üzletté vált: a piaci prognózisok szerint 2010-ben várhatón 5 ezer milliárd oldalt nyomtatnak az európai, afrikai és a közel-keleti régióban. A HP a húzóüzletágának számító Képalkotási és Nyomtatási részleg révén meghatározó szereplő mind a globális, mind a hazai piacon. Az első negyedévben a divízió 8 százalékkal, 6,5 milliárd dollárra növelte bevételét, a bővülésből a fogyasztói szegmens 1, a vállalati 6, a kellékanyagok értékesítése pedig pedig 11 százalékkal vette ki a részét.

Magyarországon is növekedett összességében a HP bevétele. A hazai kereslet alakulására az jellemző, hogy a nyugat-európai országokhoz hasonlóan, a jelenlegi gazdasági fejlettség szintjén telítődik a piac, csak csekély mértékű növekedés tapasztalható az összes szegmensben. Ennek megfelelően az otthoni piacon is csak 8 százalékkal nőttek a darabszám szerinti eladások. A lézernyomtatók szegmensében a bővülés motorjai a színes eszközök voltak, a fekete-fehér gépek iránti kereslet elmaradt a várttól. A nyomtatási igények változásával tart a nyomtatók és fénymásolók multifunkciós eszközökre való cseréje.

A HP értékelése szerint a magyar számítástechnikai fogyasztói piac a tavalyi teljes kiskereskedelmi forgalmának 5,6 százalékos növekedése ellenére is nehéz és ellentmondásos évet zárt. Az IDC piackutató és a HP Magyarország saját felmérései azt mutatják, hogy az év első három negyedévében a perifériapiac visszaesett, az utolsó negyedévben viszont látványosan, a szokásos szezonális növekedést lényegesen meghaladóan bővült. A Sulinet Expressz programban 2004 nyarán, majd 2005 tavaszán beköszöntött változások, végül pedig a perifériák őszi kizárásának következtében a nyomtatópiac hektikusan és kategóriánként eltérő mértékben növekedett (az egyfunkciós piac stagnált, a többfunkciós terület bővült), és nem fejlődött a digitális fényképezőgépek és a szkennerek piaca sem. Egyedül a mobil- és fotónyomtatók, valamint a kellékek iránt ugrott meg látványosan a kereslet.

A HP Magyarország mind a fekete-fehér, mind a színes lézernyomtatók piacán 60 százalék feletti részesedéssel rendelkezik – közölte a vállalat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények