A Netflix óvatosan, de fizetőssé teszi a jelszómegosztást

A Netflix nehezményezi a jelszavak megosztását, ez állítólag akadályozza az új tartalmak készítését.

Az egyelőre még a jövő zenéje, hogy jönnek-e reklámok a Netflixre is, a cég álláspontját ezzel kapcsolatban nemrég itt részleteztük. Az viszont nem titok, hogy a Netflixnek (és a streamingiparnak) nem tetszik a jelszavak és fiókok megosztása.

A fiók- és jelszómegosztás trendje igen népszerű, a jelszavakat a család többi tagja és a barátok is megkapják sok előfizetőnél. Ezt a gyakorlatot eddig engedte a Netflix, de hamarosan véget vethet a dolognak.

Nem titok, hogy a trend zavarja az iparágat, ahogyan az sem, hogy a befektetők nehezményezik, hogy nem folytatódik a rohamtempójú növekedés az új előfizetők és az árbevétel kapcsán. A jelszómegosztás tiltása értelemszerűen üzletileg és pénzügyileg jó húzás lenne a cég számára, de erről eddig csak pletykák voltak. Most azonban maga a Netflix is elismerte, hogy fellép a gyakorlattal szemben.

Kezdődik?

A Netflix szerint a fiókok megosztása akadályozza őket abban, hogy az előfizetőik számára újabb filmekbe és tévéműsorokba fektessenek be. Ezért a következő hetekben két új funkciót kezdenek el tesztelni: aki a saját háztartásán kívülre osztja meg a jelszavát, annak a szokásos havi díjon felül további 2-3 dollárt kell fizetnie.


[+]

A normál (standard) és a prémium csomagok előfizetői egyaránt felvehetnek majd alfiókokat: maximum két olyan embert, aki nem él velük. Mindenki saját profilt, személyre szabott ajánlásokat, bejelentkezést, jelszót kap. A profilinformációk új fiókra és alfiókra is átvihetőek, a megtekintési előzményekkel és listákkal együtt.

A Netflix ezt a „tesztet”, vagyis a jelszómegosztás havi szinten fizetőssé tételét első körben Chile, Costa Rica és Peru régiókra terjeszti ki, azt még nem közölték, hogy a tesztek végeztével globálisan is bevezetnék-e az áremelést. Mindez sokaknak lenne fájó pont, főleg azok után, hogy nemrég eleve emelte a havi díjakat a vállalat.

Azóta történt

Előzmények