Újabb fejlesztési projektet zárt le az NIIF

A magyar felsőoktatás „modern szolgáltató egyetem” működési modelljének informatikai támogatása, az oktatás, a kutatás és innováció hatékonyságának növelése volt a célja annak a konzorciumi együttműködésnek, amely az Educatio Kht. az OFI és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF) között jött létre 2008-ban. A konzorcium tagjai még 2008-ban közösen nyerték el TÁMOP 4.1.3 A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése című kiemelt projekt megvalósítását. Az NIIF feladata a konzorciumon belül az IKT-szolgáltatások alprojekt kidolgozása volt. A teljes projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. 2010. november 4-én az NIIF sajtónyilvános projektzárón számolt be a két éven át tartó fejlesztések eredményeiről.

Az „IKT-szolgáltatások fejlesztése” az oktatási és kutatási tevékenységeket, illetve a tudástranszfert támogató informatikai, technológiai, és szolgáltatási háttér kiépítését és fejlesztését célozta. Az alprojekt fontos célkitűzése az volt, hogy a felsőoktatási intézmények és a kutatást végző intézetek szakmai munkáját támogató, informatikai infrastruktúrára épülő központi szolgáltatások megfeleljenek a XXI. század kihívásainak. Ennek érdekében fejlesztési területenként a következő részcélokat határozták meg:

  • Hálózati információs és felhasználói kapcsolatmenedzser-rendszer (CRM) kifejlesztése a felsőoktatási és kutatói hálózat felhasználói számára
  • Gridmenedzsment  és cloudszolgáltatások kifejlesztése
  • Tudományos és oktatási célú kollaborációs videoportál kifejlesztése
  • AAI (azonosítási és jogosultságkezelési infrastruktúra) menedzsmentszolgáltatások kifejlesztése

A CRM-fejlesztés keretében elkészült egy olyan integrált, webfelületű rendszer, amely a szolgáltatásigénylés folyamatát, az igénybe vett NIIF-szolgáltatások paramétereit és monitorozását, a rendelkezésre állás mérését és riportolását, valamint számos más, az NIIF és a felhasználók közötti információcserét igénylő tevékenységet teljesen új, korszerű, elektronikus alapokra helyez.

A grid-célú fejlesztések keretében többek között létrejött egy egyedülállóan rugalmas tulajdonságokkal rendelkező cloudszolgáltatás, továbbá több fontos gridalkalmazás kényelmes, webes felülete.

A videoportál fejlesztés az NIIF népszerű, gyorsan bővülő tudományos  és oktatási tartalmú videoarchivumának átfogó technikai megújítását célozta, ami többek között lehetővé teszi azt is, hogy az NIIF-intézmények saját készítésű multimédiás tartalmaikat korszerű módon helyezhessék el és szolgáltathassák. Az AAI-szolgáltatás kialakítása pedig annak a köztes rétegnek a megvalósulását jelenti, amely lehetővé teszi a korszerű, föderációs alapon működő, nemzetközileg is kompatibilis, a teljes felsőoktatásra és kutatásra kiterjeszthető azonosítást és jogosultságkezelést, amely akár az NIIF-, akár más szolgáltatások igénybevételének az alapját adja.

Azóta történt

Előzmények