A magyar egyetemek már HD-ben videokonferenciázhatnak


Nagy Miklós köszöntőt mond

A múlt hét csütörtökjén újabb átadási ünnepségre hívta el a sajtót és az érdeklődőket a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI), ugyanis a több mint négymilliárd forintos keretű HBONE+ program következő alprojektjét zárták le: befejezték a kutatói hálózat számára kialakított videokonferencia-rendszer korszerűsítését, és e hónaptól kezdve már 30 végponton érhetik el az intézmények kutatói, tanárai, hallgatói a legmodernebb megoldásokkal létrehozott rendszert, hogy HD-minőségű virtuális megbeszéléseket tartsanak.

A NIIF

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Program a magyarországi kutatói és felsőoktatási hálózat fejlesztésének és működtetésének programja. A program a teljes magyarországi kutatási, felsőoktatási és közgyűjteményi közösség számára biztosít:

- országos nagy sebességű számítógép-hálózati infrastruktúrát, valamint erre épülő

- szuper-számítástechnikai és grid-, illetve multimédiaalapú kollaborációs szolgáltatásokat (VoIP, videokonferencia)

- egyéb kommunikációs és információs szolgáltatásokat

- innovatív alkalmazási környezetet

A program központi költségvetési támogatásra és a tagintézmények hozzájárulására támaszkodik.

A már augusztus vége óta üzemelő rendszer hivatalos átadására a Magyar Tudományos Akadémia Kistermében került sor, meglehetős érdeklődés mellett. Az előre meghirdetett program némileg változott, mivel a kötelező ötperces politikai jelenlétet az előre kiadott programmal ellentétben – egyéb elfoglaltságai miatt – nem Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára abszolválta, hanem egy helyettes államtitkár, a Szalai Annamária érkezése és a hivatal átalakítása előtt a Nemzeti Hírközlési Hatóság élére kinevezett Vasváriné dr. Menyhárt Éva biztosította. Ennek következtében nem tudtuk az államtitkárt néhány fontos, a magyar infokommunikációs stratégiát illető tervről megkérdezni, a helyettes államtitkár asszony pedig rövid beszéde után oly villámgyorsan távozott a rendezvényről, hogy esélyünk sem volt elérni. A protokollszövegben viszont két fontos állítás is elhangzott, melyre érdemes felhívni a figyelmet. Az egyik az, hogy az új kormányzat a magát a politikától mindig is távol tartó NIIFI-t jövőbeli támogatásáról biztosítja, a másik pedig az, hogy Vasváriné dr. Menyhárt Éva bejelentette: három-négy héten belül nyilvános lesz a kormány információs stratégiája, melyet nyilvános vitára kívánnak bocsátani.

Az átadási ceremónia keretében ezen kívül a projekt megálmodói és megvalósítói mondtak néhány szót, tiszteletre méltó rövidséggel, lényegre törően, ám emelkedetten: Nagy Miklós, az NIIFI igazgatója, Mohácsi János, az intézet projektkoordinációs és hálózattervezési igazgatóhelyettese, Kovács András a videokonferencia-projekt vezetője, Kászonyi Péter, a megvalósításban résztvevő KFKI Rendszerintegrációs Zrt. ügyvezetője, illetve a felhasználásról Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese.

A HBONE+

A NIIF Intézet sikeresen pályázott a hazai felsőoktatási, kutatási és közgyűjteményi közösséget kiszolgáló nagy sebességű számítógép-hálózat és az arra épülő kutatás-fejlesztést támogató szolgáltatások fejlesztésére. A HBONE+ programot (TIOP 1.3.2 és KMOP 4.2.1A kiemelt projektek) a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség mintegy 4,2 milliárd forinttal támogatja az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében.

A program négy fő területre terjed ki:

- adathálózati infrastruktúra továbbfejlesztése az európai felsőoktatási és kutatói adathálózat integráns részeként – hozzáférés biztosítása az európai kutatói hálózatok által elérheti nagy értékű kutatási erőforrásokhoz, kísérleti eszközökhöz, szuperszámítási kapacitásokhoz, egyedi nagyberendezésekhez (pl. CERN gyorsító és feldolgozó központok) dedikált kapacitású összeköttetések segítségével

- térben elosztott nagy kapacitású és nagy sebességű számítási és adattárolási infrastruktúra kiépítése a kutatás, az oktatás és az innováció számára

- a kutatás-fejlesztés hatékonyságát növeli, és a virtuális kutatói környezetet megteremti, a nagy távolságú együttműködést támogató kollaborációs szolgáltatások fejlesztése (videokonferencia, VoIP)

- az intézmények közötti kapcsolatokat és a nemzetközi együttműködést támogató, szövetségi alapon működi azonosítási és jogosultságkezelési köztes infrastruktúra fejlesztése az élvonalbeli szolgáltatások, az elosztott adatbázisokhoz való hozzáférés és a korszerű alkalmazások hatékony támogatására

Az új HBONE+ hálózatot az NIIF Intézet működteti, az üzemeltetési feladatok terén folyamatos kapcsolatban állva a vidéki központokkal.

A fejlesztési program 2009-ben kezdődött, és 2011 végéig tart.

Ezek után a fejlesztés demonstrációja következett, melyben a végpontokon elhelyezett eszközök segítségével addig is „jelen lévő” intézmények vezetői szóltak néhány szót. Probléma alig akadt, érdekes módon épp a külföldi helyszínek kapcsán adódtak gondok – amint Nagy Miklós megjegyezte: ez is a magyar hálózat és felszereltség minőségét bizonyítja.

A videokonferencia-rendszer újdonságai és kedvezményezettjei

A már 2003 óta működő rendszer jelentős megújításon és bővítésen esett át az erre a részprojektre szánt 212 millió forint felhasználásával.

Az NIIF Intézet közbeszerzés útján összesen 30 db, a High Definition (HD) H.323/SIP szabvánnyal kompatibilis IP-alapú videokonferencia-berendezést szerzett be. A berendezéseket az NIIF az infrastruktúra alkalmazóinak körében kiírt pályázat útján helyezte el az úgynevezett konvergenciarégiókban található felsőoktatási intézményekben, kutatóintézetekben és közgyűjteményekbe (konvergenciarégiók: a Pest megyén kívüli területek). A nyertes intézmények így térítésmentesen jutottak hozzá a berendezésekhez, melyek lehetővé teszik, hogy a munkatársak 1080p HD (full HD) minőségben kommunikáljanak a HBONE+ biztosította nagy sebességű akadémiai hálózaton, illetve kapcsolódjanak a nemzetközi hálózatokhoz. A fejlesztés keretében a többpontos videokommunikációt egy nagy kapacitású High Definition videokonferencia-szerver (egy ún. Multipoint Control Unit, MCU) támogatja, amely 35 db HD, vagy akár 100 feletti hagyományos (nem HD) videokonferencia-résztvevőt képes egy időben kiszolgálni. A szervernek Debrecen ad otthont. A közbeszerzési eljárást az amerikai Polycom gyártó termékeivel a KFKI Rendszerintegrációs Zrt., a Magyar Telekom csoport tagja nyerte el. A videokonferencia-végpontok Polycom HDX 8000-es típusúak, a szerver Polycom RMX 4000. A KFKI Zrt. a kiépítés után három évig rendszertámogatást is nyújt.

A beruházás eredményeként a következő intézményekbe és helyszínekre kerültek berendezések:

  • MTA ATOMKI (Debrecen)
  • MTA Szegedi Biológiai Központ
  • Pannon Egyetem (3 helyszín: Veszprém, Keszthely, Nagykanizsa)
  • Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár
  • Pécsi Tudományegyetem (2 helyszín: Pécs, Szekszárd)
  • Eszterházy Károly Főiskola (Eger, 3 helyszín)
  • Budapesti Gazdasági Főiskola Salgótarjáni Intézet (2 helyszín)
  • Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (2 helyszín)
  • Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum
  • Dunaújvárosi Főiskola (2 helyszín)
  • Miskolci Egyetem (2 helyszín)
  • Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (Tatabánya)
  • Nyíregyházi Főiskola
  • Nyugat-Magyarországi Egyetem (2 helyszín: Sopron, Szombathely)
  • Szolnoki Főiskola
  • Pázmány Péter Katolikus Egyetem (2 helyszín: Esztergom)
  • Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar (Hódmezővásárhely)
  • Széchenyi István Egyetem (Győr)

A HBONE+ program keretében a közeljövőben újabb fejlesztéseket adnak át, szeptember végén mutatják be a storage-fejlesztés eredményeit, majd nem sokkal ezek után a kiemelt helyszínekre telepített szuperszámítógépek is bekapcsolódnak a kutatási, egyetemi munkába.

Azóta történt

Előzmények