Nikon: egy korszak vége

Legtöbb konkurenséhez, többek közt a Kodakhoz és a Canonhoz hasonlóan a Nikon is bejelentette, hogy szinte teljesen megszünteti a filmes gépek és a hozzájuk való lencsék gyártását – a termékpaletta leépítését mindössze két típus éli túl. A gyártó lépésről lépésre áll majd le a különböző modellek gyártásával, azonban hogy ez a folyamat mikor kezdődik és mikor zárul le, azt nem árulta el a The New York Times tudósítójának.

Az ok magától értetődő: a digitális fényképezés legyőzte a hagyományost, a filmes gépek piaca gyakorlatilag nyom nélkül eltűnt. A Nikon legutóbbi lezárt pénzügyi évében (2005. március) a filmes gépek a másfél milliárd dolláros teljes forgalomnak mindössze 3 százalékát tették ki – az azt megelőző pénzügyi évvel összehasonlítva 16 százalékról zuhant erre a szintre a forgalom. A digitális kamerák eladási mutatói természetesen ezzel ellentétes képet mutatnak: a japán óriáscég teljes forgalmának 75 százalékát a digitális fotópiac hozta, ráadásul ez 47 százalékról emelkedett meg egy év alatt.

A mostani bejelentés paradox módon akár a filmes Nikon gépek eladásának átmeneti növekedését is előidézheti, hiszen a leállás hírére a hagyományos fotográfia sok híve dönthet úgy, hogy öreg napjaira még elment egy klasszikus filmes fotóaparátot. Mármint a technológia öreg napjaira.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nikon

Azóta történt

Előzmények