A Nokia az iPhone-t másolja?

iPhone 3GSAz Apple – amint az várható volt – viszontkeresettel válaszolt a Nokia által októberben ellene indított szabadalombitorlási perre. Az iPhone-, iPod- és Mac-gyártó a beadványban azt állítja, hogy nem ők használják jogosulatlanul a finn mobiltelefongyártó invencióit, hanem éppenséggel az teszi ezt 13 Apple-szabadalommal. Mint fogalmaznak: a Nokia az iPhone felhasználói felületének „lemásolásával” próbálja meg a hátrányát lefaragni az okostelefonok szegmensében.

Az amerikai vállalat szerint a finn rivális e piacon azért maradt le, mert a régi típusú modelleket erőltette egy olyan időszakban, amikor az újszerű interfészek egyre népszerűbbé váltak. A kérdéses szabadalmak többek között a telefon és a számítógép összekötésére, a telekonferenciára, az érintőképernyős menükre, a chipek energiafogyasztásának csökkentésére, valamint a „grafikus felhasználói felületen a minták és színek absztrakciójára” vonatkoznak.

A Nokia októberben tíz, alapvető mobilkommunikációs technológiákat leíró – többek között a GSM-re és az UMTS-re vonatkozó – szabadalom megsértése miatt indított pert. A finn gyártó szerint az Apple többszöri megkeresés ellenére sem volt hajlandó ezek felhasználási jogainak megvásárlására, és „ingyen akar élősködni a Nokia invencióin”.

A szabadalombitorlási pereket – mutatnak rá szakértők – gyakran nyomásgyakorlási céllal indítják a tárgyalások zátonyra futását követően. Ha viszontkereset benyújtására is sor kerül, az ügyek általában peren kívüli egyezséggel és keresztlicenc-megállapodással zárulnak.

A Nokia egyelőre nem kommentálta a hírt, csupán annyit közöltek, hogy tanulmányozzák a periratot, és „kellő időben” reagálni fognak.

Azóta történt

Előzmények