Offshore: 6,5 milliárd dollárért adott ki kötvényt az Apple hétfőn

6,5 milliárd dollár értékben értékesített kötvényt hétfőn az Apple, hogy gyorsan pénzhez jusson - tudtuk meg a Bloomberg tudósításából. Ez az az Apple, amelyik múlt héten bejelentette, hogy 18 milliárdos rekordnyereséggel zárta az ünnepi időszakot. De mire kell nekik a pénz?

A cupertinóiak abban bíznak, hogy összejöhet Barbara Boxer és Rand Paul (Kalifornia és Kentucky állam szenátorai) javaslata, azaz kedvezményesen vihetnék vissza az országba a pénzt. Ebben az esetben a 35 helyett 6,5 százalékos terhet kellene csak befizetni.Az Apple tartalékai jellemzően offshore számlákon van. Így, hogy nem tartják a pénzt Amerikában, halaszthatják az adófizetést. Ha ugyanis be akarnák vinni a pénzt az országba, 35 százalékos terhet kellene rá fizetni. Ez pedig több milliárdos adóbevételt jelentene az Egyesült Államoknak.

Az Apple most nem a részvényeit árusítja, tehát nem arról van szó, hogy újabb tulajdonosi körök jelennének meg a cégben. A kötvény hitelviszonyt jelöl, amiért cserébe a lejárati idő végén a tőkét és kamatot is kapunk a cégtől, akitől vásároltuk.

Ez persze egyáltalán nem biztos, hogy sikerül, ugyanis Orrin Hatch (Utah szenátora, és a Szenátus pénzügyi bizottságának vezetője) szkepticizmusának adott hangot, szerinte a törvények ilyetén kijátszása nagyobb károkat okozna, mint amennyit az amerikai gazdaság nyerhetne a precedensértékű ügyleten.

A Bloomberg úgy tudja, osztalékot fizetnek, adósságot törlesztenek a pénzből. A társasági adó Amerikában jóval több, mint a kifejezetten offshore célokat szolgáló alternatívái. Így az Apple még mindig azzal jár jobban, ha eladja a részvényei egy részét, hogy fedezni tudja a kiadásokat, majd visszavásárolja a papírokat.

Amerikai társasági adóreformja elkerülhetetlen a szakértők szerint, amíg erre nem kerül sor, rengeteg pénztől esik el az ország.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények