OpenOffice: kipróbálható a magyar nyelvhelyesség-ellenőrző

Az FSF.hu Alapítvány támogatásával elkészült az OpenOffice.org nyílt forráskódú, magyar nyelvhelyesség-ellenőrzője. A program jelenleg kiterjesztésként érhető el az irodai csomag 3.0.1-es változatához, később pedig alapértelmezett részévé válik az OpenOffice.org magyar nyelvű kiadásának – jelentette be a fejlesztő, Németh László az OpenOffice.hu oldalon. (Lapunkban éppen a múlt héten jelent meg egy interjú Németh Lászlóval „Hunspell: a magyar varázslat” címmel. – a szerk.)

A kiegészítőben jelenleg megadott több mint kétszáz nyelvi szabály a következő hibák felismerését és javítását teszi lehetővé: írásjel-használati hibák, dupla szóközök, dátumok, tipikus tévesztések (egyelőre, megfedd, eltussol stb.), néhány szóismétlés és névelőhasználati hiba felismerése, nagy számok hiányzó tagolása és nem törő szóközökkel való javítása stb.

A nyelvhelyesség-ellenőrző Lightproof névre hallgató motorja nyelvfüggetlen. Az OpenOffice.org-kiterjesztés a nyelvi modulok fejlesztését szolgáló teljes környezetet is tartalmazza egy tesztelő és szintaxis-ellenőrző szabályfordítóval. Elkészült egy rövid angol szabályleírás is, mely mintaként szolgál az OpenOffice.org mintegy száz támogatott nyelvének hasonló nyelvi fejlesztéseihez. A mintaszabályok minimális módosításával és kiegészítésével, hibaüzeneteinek lefordításával gyorsan elkészíthető egy új nyelvhelyesség-ellenőrző akár a zulu vagy a nepáli nyelvhez is – írja Németh.

A kiegészítő letölthető innen.

Azóta történt

Előzmények