Kinek kell ingyenes szövegszerkesztő?

A Microsoft Word messze a legnépszerűbb szövegszerkesztő, miközben az ingyenes alternatívákat nagyon kevesen használják – ez derül ki a ClickStream Technologies 2400 amerikai felhasználó számítógépes aktivitásának féléves monitorozása alapján készített statisztikájából. Az adatok szerint a redmondi szoftvervállalat programját az internetezők több mint 51 százaléka használja. Ezzel összemérhető elterjedtséget (48%) egyedül a Windows operációs rendszerbe épített WordPad tud felmutatni, az OpenOffice.org-ot 5, a Google Dokumentumokat (Docs) pedig mindössze 1 százalék használja. Kimutatható részesedése a Zoho Virtual Office-nak van még (kevesebb mint 1%).

A statisztikából az is kiderül, hogy a Google online alkalmazásai felhasználóinak többsége, 68 százaléka legalább egyszer elindította a Wordot is, ami egyértelműen azt mutatja, hogy a többség az internetvállalat termékét nem tekinti teljes funkcionalitású irodai megoldásnak. Ugyanez az arány az OpenOffice.org esetében 26 százalék volt. „Noha a Google csomagját a Microsoft Office kihívójaként reklámozzák, az OpenOffice jobb eséllyel pályázik erre a címre. Ami valószínűleg azt is jelzi, hogy a felhasználók szemében értékesebb a telepített alkalmazások biztosította offline, helyi munka” – írja közleményében a ClickStream.

Érdekes adat, hogy még a legnépszerűbb szövegszerkesztőt is viszonylag ritkán és rövid ideig használják az amerikai internetezők. A Microsoft Wordöt a vizsgált hat hónap alatt átlagosan 16,4 napon (azaz nagyjából 11 naponta) indították el, és ilyenkor átlagosan 16 percig dolgoztak vele. Az OpenOffice.org esetében ezek a számok 8,7, illetve 9,3, a Google Dokumentumoknál pedig 1,5, illetve 3,4.

Azóta történt

Előzmények