Oroszország felkészült a kriptopénzek szabályozására

A legutóbbi jelentések szerint mégsem vezetnek be teljes tilalmat, a korlátozásokon azonban már dolgoznak.

Bár az orosz jegybank korábban többször teljes kriptotilalmat helyezett kilátásba, a Reuters által látott dokumentumok szerint a helyi hatóságok végül kidolgoztak egy ütemtervet, amely alapján komoly szabályozások alá vonják a kriptoszektort, de nem tiltják azt be teljesen.

A kriptobányászatot és -kereskedelmet a pénzügyi stabilitás veszélyeztetése és a hatalmas energiafogyasztás miatt tiltani szándékozó jegybank tervét állítólag politikai nyomásra változtatták meg, végül kormányzati utasításra egy munkacsoportot hoztak létre a tervek összehangolására. A jelentésben emlegetett dokumentum hitelességét azóta már megerősítették.

Állítólag a jegybankot kivéve minden hatósági szervezet és minisztérium támogatta a terveket, az előbbi azonban még mindig szükségesnek látja a tiltást, de jelezte, hogy nem szándékozik megtiltani a kriptopénzek birtoklását, és nem is tehet jogi lépéseket, ezért aktív egyeztetésekbe kezd.

A Fitch Ratings szerint a kritikusok attól tartanak, hogy bár a pénzügyi rendszerre gyakorolt veszély csökkenne, az innováció és a helyi bankok, IT-ipar technológiai fejlődése is. Így a munkacsoport inkább lehetővé tenné a kriptopénzek vásárlását és eladását, de csak orosz banki intézményeken keresztül, a külföldi kriptotőzsdéket kitilthatják, ha nem szereznek licencet a működéshez. A jelentésekben arról is szó esik, hogy az orosz vezetés nem aggódik az esetleges energiaproblémák miatt, a többletáram és a jól képzett személyzet miatt. A digitális rubelt pedig idén tesztelhetik.

Azóta történt

Előzmények