Nagy siker a thaiföldi kriptokávézó

Egy rakás képernyő és befektetési tanács egészíti ki a kávézást és sütizést, eközben több jegybank is saját kriptovaluta piacra dobására készül.

Több jelentésben is megemlítik, hogy mekkora siker lett Thaiföldön az úgynevezett kriptokávézó.

A HIP Coffee & Restaurant alapvetően laptopját nézegető, kávéját idegesen kortyoló vendégekkel van tele – a helyszínen számos nagy kijelző és befektetési tanács segít nekik ugyanis eldönteni, hogy mit tegyenek kriptobefektetéseikkel. Állítólag az átalakítás óta megduplázódott a vendégek száma, az érdeklődést pedig tovább fokozzák ingyenes befektetési tanácsadással és saját coinnal.


[+]

A digitális eszközök nagy népszerűsége a helyi hatóságokat is aggasztja (ahogy az is, hogy egyre több ember gondolja úgy világszerte: az egyes városok, megyék monetáris szuverenitását egy helyi kriptocoin biztosítaná), ugyanakkor a látogatók a visszajelzések alapján örülnek neki, hogy azonos érdeklődésű emberekkel találkozhatnak és cserélhetnek információkat. A helyi hivatalos adatok szerint az országban csak novemberben 7,62 milliárd dollárnyi kriptoeszközzel kereskedtek. A fizetések kapcsán az ország szabályozásokat ígért, figyelmeztetett továbbá, hogy a kriptomegoldások veszélyt jelenthetnek a pénzügyi stabilitásra és a gazdasági rendszerre.

Készülnek a jegybankok

A jegybankok a világ számos országában dolgoznak tiltó- vagy korlátozó intézkedéseken, sőt, saját digitális, jegybanki pénzeken (CBDC) is. Így ez a folyamat nem csak Kínában és Oroszországban aktuális.


[+]

India mostani bejelentése alapján a kriptopénzeket, NFT-ket és egyéb digitális eszközöket 30 százalékos adóval sújtják. Közölte a helyi pénzügyminiszter azt is, hogy az indiai jegybank a következő pénzügyi évben, blockchain és egyéb technológiákra építve saját digitális pénzt bocsát piacra. Jamaica jegybankja szintén jelezte, már az idei első negyedévben elindítja a saját digitális pénzét: ezzel a tranzakciós költségeket nyomnák lentebb, illetve pénzügyi szolgáltatásokat biztosítanának azoknak az állampolgároknak, akik nem használnak bankokat.

Azóta történt

Előzmények