Rekord a processzorpiacon

Noha az egy évvel korábbi számokkal összevetve mindkét nagy gyártó javított processzorpiaci részesedésén, az Intel valamivel nagyobb mértékben tudta növelni befolyását a harmadik negyedévben, mint történelmi riválisa, az Advanced Micro Devices (AMD). A Mercury Research tegnap publikált adatai szerint az októberrel zárult trimeszterben körülbelül 90-100 millió x86-os chipet adtak el a gyártók, ami negyedéves rekordnak számít az iparágban.

Az Intel forgalmazott darabszám szerinti részesedése az egy évvel korábbi 81,2 százalék után az elmúlt három hónapban 81,5 százalék volt, míg az AMD 17,7 százalékról 17,8 százalékra javított. Mindkét nagyobb gyártó a VIA Technologiestól lopott részesedést: a tajvani vállalat a korábbi 1,1 százalék után most csupán 0,7 százalékos szeletet birtokol a processzorpiaci tortából. Ha a megelőző, második negyedéves számokat nézzük, az Intel egy százalékpontot javított, míg az AMD közel ugyanennyit bukott.

Dean McCarron, a Mercury Research elemzője a PC World-nek elmondta, hogy a negyedéves rekord a noteszgépek és netbookok erős forgalmának köszönhető. A hordozható PC-kbe szánt processzorokból 22 százalékkal több fogyott most, mint egy évvel ezelőtt, miközben az asztali gépekbe és kiszolgálókba való chipek darabszáma csökkent. A szakértő szerint az Intel annak köszönheti térnyerését, hogy a főként a desktopszegmensben erős konkurensénél átfogóbb mobilchippalettával rendelkezik.

A Mercury Research gyorsjelentésében kizárólag az x86-os mikroprocesszorok szerepelnek, a RISC- és egyéb architektúrák nem.

Azóta történt

  • Nagyot szólt az Atom

    Az Intel fölénye a notebookokba és szerverekbe szánt chipek szegmensében lehengerlő. Az AMD a desktopokban erősebb.

  • Bukdácsol a szerverpiacon a Sun

    Kezd magához térni a kiszolgálók piaca, szekvenciálisan már egészséges a növekedés. A Sunnak itt sem megy.

Előzmények

  • Amerikában is piszkálják az Intelt

    Hírügynökségi értesülések szerint a helyi versenyhatóság vádat fog emelni a vállalat ellen a versenytörvények megsértése miatt.

  • Kezd magára találni az AMD

    A chipgyártó fő tevékenysége a harmadik negyedévben nyereséges volt. A vállalat enyhe forgalomnövekedést vár az év végén.

  • Kiteregették az Intel szennyesét

    Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az amerikai chipgyártót elmarasztaló májusi határozatának szövegét. A vaskos anyag nem fukarkodik a terhelő bizonyítékok idézésével.

  • Javított az Intel, rontott az AMD

    Ismét 80 százalék felett a legnagyobb chipgyártó piaci részesedése. A második negyedévben szerény növekedés volt tapasztalható a PC-piacon.