Amerikában is piszkálják az Intelt

Az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és versenyhatóságaként működő Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) „közel áll ahhoz”, hogy processzor- és chipsetpiaci magatartása miatt vádat emeljen az Intel ellen – értesült a Reuters. A hírügynökség az ügyet ismerő forrástól úgy tudja: a hivatal négy biztosából három támogatja a vádemelést. „Azt mondták, hetek, hónapok kérdése, és megszavazzák” – idézi a neve elhallgatását kérő informátort az anyag.

Az FTC tavaly nyáron indított hivatalos vizsgálatot a processzorgyártó ellen. A versenyhatóság ugyanarra a kérdésre keresi a választ, mint testvérszervezetei korábban a világ több országában, illetve az Európai Bizottság (EB) is: korlátozta-e a versenyt a vállalat a PC-kompatibilis, ún. x86-os mikroprocesszorok piacán? Újdonság, hogy a Reuters szerint az amerikai eljárás e termékeken túl az alaplapi chipkészletek szegmensére is kiterjed.

Az FTC eljárásrendje szerint a vádemeléssel egy bírósági tárgyaláshoz hasonló – bizonyítékok bemutatásával, tanúk meghallgatásával járó – közigazgatási eljárás veszi kezdetét, melyen a vádat a hatóság képviseli. Az esetlegesen elmarasztalt vállalatot általában arra kötelezik, hogy hagyjon fel a kifogásolt üzleti gyakorlattal, de büntetést csak ritkán szabnak ki.

A japán és dél-koreai versenyhatóság korábban már elmarasztalta az Intelt, az EB pedig nemrég rekordösszegű, 1,06 milliárd euró bírságot szabott ki a processzorgyártóra a piaci erőfölénnyel való visszaélést szabályozó trösztellenes törvények megsértése miatt.

Az FTC-eljárás a harmadik amerikai front, ahol az Intel ügyvédeinek harcolnia kell. Először, 2005 nyarán a rivális Advanced Micro Devices (AMD) kezdeményezett trösztellenes eljárást a cég ellen, majd tavaly januárban New York állam jelentette be ugyanezt. De az amerikai versenyhatóságnak sem most először került a látókörébe az óriásvállalat: a 90-es évek végén lefolytatott vizsgálat megegyezéssel zárult.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

  • Kezd magára találni az AMD

    A chipgyártó fő tevékenysége a harmadik negyedévben nyereséges volt. A vállalat enyhe forgalomnövekedést vár az év végén.

  • Kiteregették az Intel szennyesét

    Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az amerikai chipgyártót elmarasztaló májusi határozatának szövegét. A vaskos anyag nem fukarkodik a terhelő bizonyítékok idézésével.

  • Mit kell tudni az Intel-balhéról?

    Szájbarágó a chipgyártót elmarasztaló európai határozatról. Kiderül többek között, hogy tényleg rekord-e a bírság összege, és az is, hogy hova kerül.

  • Egymilliárd eurós büntetés az Intelnek

    Az EB szerint a vállalat visszaélt piaci erőfölényével, és megpróbálta kiszorítani riválisát a piacról. A bírság rekord a testület történetében.