Zöld utat kapott a Seagate-Samsung egyesülés

Az ügylet versenyügyi hatásainak feltárását célzó 90 napos vizsgálatot követően az Európai Bizottság (EB) engedélyezte, hogy a Seagate felvásárolja a Samsung merevlemezgyártó üzletágát – jelentették be tegnap. Brüsszel álláspontja szerint az akvizíció – mellyel az amerikai, de jelenleg Dublinban bejegyzett vállalat a jelenlegi 30-ról 40 százalék körüli szintre növeli piaci részesedését – nem fogja jelentősen korlátozni a versenyt Európában.

A felek az ügyletet idén tavasszal jelentették be. A megállapodás értelmében a Seagate körülbelül 1,375 milliárd dollárt fizet a Samsungnak a HDD-divízióért, az összeg egyik felét készpénzben, másik felét saját részvénnyel egyenlíti ki. A dél-koreai cég a körülbelül 687,5 millió dollár értékű részvénypakettel 9,6 százalékos részesedést szerez korábbi amerikai riválisában, és jogot egy igazgatótanácsi tag jelölésére. A felek szándéknyilatkozatot írtak alá arról is, hogy kiterjesztik meglévő keresztlicenc-megállapodásukat, együttműködnek a vállalati tárolórendszerek fejlesztésében, illetve kölcsönösen támogatják egymás üzleti tevékenységét.

Az EB úgy ítélte meg, hogy a felvásárlás után is marad elég szereplő mind a 3,5 colos asztali, mind a 2,5 colos hordozható gépekbe szánt merevlemezek piacán, így nem szűkül jelentősen a választási lehetőség. Az előbbi szegmensben a Seagate mellett a Western Digital és a nemrég Viviti Technologiesra átkeresztelt Hitachi Global Storage Technologies, az utóbbiban pedig ezeken felül a Toshiba lesz jelen gyártóként.

Brüsszel szerint az író-olvasó fejeket gyártó egyetlen talpon maradt önálló vállalat, a TDK üzletmenetét sem sodorja veszélybe az ügylet, mert a Seagate az egyesülést követően is jelentős mennyiségben vásárol majd alkatrészeket a TDK-től. A hatóság korábban tartott attól, hogy a Samsung – mely ma a TDK egyik legnagyobb ügyfele – a fejeket házon belül gyártó Seagate kötelékében már nem fog támaszkodni külső beszállítóra.

Az EB egyben jelezte, hogy a másik nagy merevlemez-gyártói fúziót, a Western Digital és Viviti Technologies körülbelül 4,3 milliárd dolláros egyesülését még vizsgálja. Az eset pikantériája, hogy ezt az ügyletet hozták nyilvánosságra előbb, de a brüsszeli Versenypolitikai Főigazgatóságnál később jelentették be, mint a Seagate a sajátját. Márpedig a testület a hivatalos hatósági bejelentés sorrendjében bírálja el az eseteket, így a Western Digital esetében úgy mérlegeli a várható helyzetet, mintha a Seagate-Samsung összeolvadás már megtörtént volna, azaz háromszereplős iparággal számol. A Seagate esetében viszont a sajátos időrendiség miatt a Western Digital tranzakcióját nem vették figyelembe, és még négyszereplős piacot vizsgáltak a jogászok. (Erről a hivatali időzavarról lásd korábbi írásunkat.)

Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) még mindkét ügyletet vizsgálja.

Azóta történt

Előzmények